Translate this page

Σαν σημερα | 23 Μαρτιου


1932: Ο θρυλικός Αμερικανός κιθαρίστας, τραγουδιστής και τραγουδοποιός της blues Louisiana Red (Iverson Minter 1932-2012) γεννήθηκε στο Μπεσεμερ της Αλαμπάμα. Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι John Lee Hooker, Eric Burdon, Albert King κ.α. Από το 1950 μέχρι σήμερα έχει ηχογραφήσει πάνω από πενήντα άλμπουμ. Το 1994 μαζί με τον Στέλιο Βαμβακάρη ηχογράφησαν το άλμπουμ “Blues Meets Rembetika“.

1956: Ο Elvis Presley κυκλοφορεί το πρώτο του στούντιο άλμπουμ, με τίτλο το όνομα του. Οι ηχογραφήσεις ξεκίνησαν στις 10 και 11 Ιανουαρίου του 1956 στα στούντιο της RCA Records στο Νάσβιλ του Τενεσί. Στις 30 και 31 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν ηχογραφήσεις στα στούντιο της RCA στη Νέα Υόρκη. Επίσης προστέθηκαν και παλαιότερες ηχογραφήσεις που είχαν γίνει στο Sun Studio του Μέμφις στις 5 Ιουλίου, 19 Αυγούστου και 10 Σεπτεμβρίου του 1954 καθώς και στις 11 Ιουλίου του 1955. Κατέκτησε την κορυφή του Billboard όπου και παρέμεινε για δέκα εβδομάδες. Το άλμπουμ, σαν rock ‘n’ roll άλμπουμ, διακρίνεται με δύο πρωτιές. Είναι το πρώτο που έφτασε στην κορυφή των Αμερικάνικών charts και το πρώτο που οι πωλήσεις του ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Γνωστές επιτυχίες του άλμπουμ: “Blue Suede Shoes” (Carl Perkins), “I Got A Woman” (Ray Charles & Renald Richard), “Tutti Frutti” (Dorothy LaBostrie & Richard Penniman), “Trying to Get to You” (Rose Marie McCoy & Margie Singleton), “I’ll Never Let You Go (Lil’ Darlin’)” (Jimmy Wakely), “Money Honey” (Jesse Stone) κ.α.

1968: Ο Βρετανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός, μουσικός και παραγωγός Damon Albarn γεννήθηκε στο Γουάιτ-Tσάπελ του Λονδίνου. Είναι ιδρυτικό μέλος των συγκροτημάτων Blur και Gorillaz. Το 1989 δημιούργησε τους Blur παρέα με τους Graham Coxon, Alex James και Dave Rowntree. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα της Βρετανικής σκηνής, το οποίο βοήθησε να γίνει δημοφιλής σε ολόκληρο τον πλανήτη η μουσική σκηνή του Μάντσεστερ, η λεγόμενη Madchester. Μαζί τους έχει κερδίσει συνολικά δώδεκα βραβεία, μεταξύ αυτών ένα Brit Award, τέσσερα Q Awards και τρία NME Awards. Δημοφιλή τραγούδια τους: “Girls & Boys“, “End of a Century“, “Country House“, “Coffee & TV” κ.α. Το 1998 δημιούργησε τους Gorillaz, με τους οποίους κέρδισε το βραβείο Grammy “Best Pop Collaboration With Vocals” για το τραγούδι “Feel Good Inc.” (σε συνεργασία με το Αμερικάνικο συγκρότημα De La Soul), μέρος του δεύτερου στούντιο άλμπουμ τους “Demon Days“.

1991: Οι R.E.M. βρίσκονται για πρώτη φορά στην κορυφή των Βρετανικών Albums Chart με το έβδομο στούντιο άλμπουμ τους, “Out Of Time“. Είναι το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος που θα ανέβει στο Νο1 στην Αμερική αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία. Θεωρείται το πιο εμπορικό άλμπουμ του συγκροτήματος και εκείνο που τους έκανε να αναδειχτούν παγκοσμίως. Οι πωλήσεις του παγκοσμίως ξεπερνούν τα δεκαοκτώ εκατομμύρια αντίτυπα. Μεγάλες επιτυχίες του άλμπουμ τα τραγούδια “Losing My Religion“, “Shiny Happy People” κ.α. Το Φεβρουάριο του 1992 στην 34η τελετή απονομής των Grammy Awards οι R.E.M. κέρδισαν στις τρεις από τις έξι κατηγορίες για τις οποίες είχαν προταθεί. Για το άλμπουμ κέρδισαν το βραβεία “Best Alternative Music Album” και για το τραγούδι “Losing My Religion” τα “Best Music Video – Short Form” και “Best Pop Performance by a Duo or Group with Vocal“.

1997: Το ένατο στούντιο άλμπουμ του Ιρλανδικού rock συγκροτήματος U2 με τίτλο “Pop” βρίσκεται στην πρώτη θέση του Billboard 200. Και σε αυτό το άλμπουμ το συγκρότημα συνεχίζει τους πειραματισμούς με διαφορετικά από ότι στο παρελθόν μουσικά στυλ, όπως alternative rock, techno, dance και electronica. Για την παραγωγή του άλμπουμ συνεργάστηκαν με τους Nellee Hooper, Flood, Howie B και Steve Osborne. Στην Αμερική έγινε πλατινένιο σε διάστημα δύο μηνών ενώ έγινε Νο1 σε 32 χώρες. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “Discothèque“, “If God Will Send His Angels“, “Staring at the Sun“, “Please” κ.α.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου