Translate this page

Σαν σημερα | 26 Απριλιου


1940: Ο Ιταλός παραγωγός και τραγουδοποιός Giorgio Moroder (Hansjörg Moroder) γεννήθηκε στο Ορτιζέι της Ιταλίας. Δούλεψε κυρίως με synthesizers τις δεκαετίες του ’70 και ’80 και γενικά επηρέασε την new wave, house, techno και electronic μουσική. Είναι γνωστός για την συνεργασία του με την Donna Summer την εποχή της disco, στα τραγούδια “I Feel Love” και “Love to Love You Baby“. Έχει κερδίσει τρία βραβεία Όσκαρ για την μουσική και τα τραγούδια του σε ταινίες, το βραβείο “Best Original Score” για την μουσική της ταινίας “Midnight Express” (1978), το “Best Song” για το τραγούδι “Take My Breath Away” της ταινίας “Top Gun” (1986) και το “Best Song” για το τραγούδι “Flashdance… What a Feeling” της ταινίας “Flashdance” (1983) για την οποία κέρδισε και δύο βραβεία Grammy. Υπήρξε ιδιοκτήτης των Musicland Studios στο Μόναχο, όπου ηχογράφησαν καλλιτέχνες όπως οι Led Zeppelin, Queen, Elton John κ.α. Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι David Bowie, Irene Cara, Blondie κ.α. Το 2004 το όνομα του γράφτηκε στο Dance Music Hall of Fame για την εξαιρετική του δουλειά και την συνεισφορά του σαν παραγωγός.

1960: Ο Βρετανός ντράμερ και ιδρυτικό μέλος των Duran Duran, Roger Taylor γεννήθηκε στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας. Υπήρξε μέλος του συγκροτήματος από το 1980 και ηχογράφησε μαζί τους τρία στούντιο άλμπουμ “Duran Duran“, “Rio” και “Seven and the Ragged Tiger” καθώς και το live album “Arena“. Αποχώρησε το 1985 μετά την εμφάνιση τους στο Live Aid, το 1994 επέστρεψε για μια σειρά ηχογραφήσεων του συγκροτήματος και από το 2001, μετά την επανένωση των ιδρυτικών μελών, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του γκρουπ.

1964: Τρεις ημέρες μετά τα εικοστά όγδοα γενέθλια του, ο Roy Orbison κάνει πάρτι στο οποίο παρευρίσκονται αρκετοί φίλοι του, ανάμεσα σε αυτούς και οι The Beatles και The Rolling Stones. Νωρίτερα το απόγευμα, τα δύο συγκροτήματα είχαν παρευρεθεί στα βραβεία της εφημερίδας New Musical Express στο Γουέμπλεϊ, όπου έπαιξαν ζωντανά μπροστά σε δέκα χιλιάδες φίλους τους.

1982: Καθώς οι The Clash κάνουν πρόβα στο West London Studio, ο Joe Strummer ξαφνικά αποφασίζει να φύγει. Επιβιβάζεται σε τρένο για την Γαλλία και εξαφανίζεται. Το συγκρότημα αναγκάζεται να ακυρώσει την προγραμματισμένη περιοδεία του. Ο Strummer θα επιστρέψει στις 18 Μαΐου με την δικαιολογία πως λόγω της εξάντλησης του από τις υποχρεώσεις του γκρουπ… έχασε τον punk προσανατολισμό του.

1984: Ο μεγάλος Αμερικανός jazz πιανίστας, συνθέτης και μαέστρος Count Basie (William James Basie 1904-1984) απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών στο Χόλιγουντ της Φλόριντα από καρκίνο του παγκρέατος. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του κέρδισε εννέα βραβεία Grammy και το 2002 τιμήθηκε με το βραβείο Grammy “Lifetime Achievement” για την συνολική του προσφορά στη μουσική. Έχει επίσης κερδίσει τέσσερα Grammy Hall of Fame Awards, βραβεία που δίνονται σε ηχογραφήματα που έχουν συμπληρώσει 25 χρόνια ζωής και έχουν ιστορική σημασία στην εξέλιξη της μουσικής, για την συμμετοχή του στα τραγούδια “Lester Leaps In“, “Everyday (I Have the Blues)“, “April in Paris“, “One O’Clock Jump“. Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι Duke Ellington, Louis Armstrong, Billie Holiday, Artie Shaw, Sarah Vaughan κ.α.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου