Translate this page

Σαν σημερα | 16 Απριλιου


1924: Ο μεγαλος Αμερικανος συνθετης και μαεστρος Henry Mancini (Enrico Nicola Mancini 1924-1994) γεννηθηκε στο Κλιβελαντ του Οχαιο. Εγραψε μουσικη για τον κηνηματογραφο και την τηλεοραση. Στην μακροχρονη καριερα του κερδισε εικοσι βραβεια Grammy και το 1955 τιμηθηκε με το βραβειο Grammy "Lifetime Achievement' για την συνολικη του προσφορα στη μουσικη. Ο Mancini ηχογραφησε πανω απο ενενηντα αλμπουμ απο κλασικη μεχρι pop μουσικη, οκτω απο αυτα πιστοποιηθηκαν χρυσα απο την Recording Indystry Association of America. Ειχε εικοσαετες συμβολαιο με την διακογραφικη εταιρεια RCA Records, μεσω της οποιας κυκλοφορησε εξηντα εμπορικα αλμπουμ. Δημοφιλη εργα του , η μουσικη για τα φιλμ: "The Pink Panther", "Peter Gunn", "Moon River", "Breakfast at Tiffany's" κ.α.

1930: Ο Αμερικανος jazz φλαουτιστας Herbie Mann (Herbert Jay Solomon 1930-2003) γεννηθηκε στο Μπρουκλιν της Νεας Υορκης. Θεωρειται ενας απο σημαντικοτερους φλαουτιστες της δεκαετιας του '60. Το 1975 σημειωσε επιτυχια με το single "Hijack", το οποιο εμεινε για τρεις εβδομαδες στην πρωτη θεση του Bilboard Dance Hits.

1939: H Βρετανιδα τραγουδιστρια της soul Dusty Springfield (Mary Isabel Catherine Bernadette O'Brien 1939-1999) γεννηθηκε στο Γουεστ Χαμπστεντ του Λονδινου. Ξεκινησε τη καριερα της το 1963 και τραγουδησε επιτυχιες οπως τα "You Don't Have to Say You Love Me", "The Look of Love", ("Casino Royale O.S.T. 1967). Η ερμηνεια της στο "Son of a Preacher Man" ειναι μερος του soundtrack της ταινιας "Pulp Fiction" (1994). Ειχε δεκαοχτω singles στο Bilboard Hot 100.

1964: Οι The Rolling Stones κυκλοφορουν στη Μεγαλη Βρετανια το ομωνυμο πρωτο τους αλμπουμ. Ηχογραφηθηκε στα Regent Studios του Λονδινου απο τις 3 Ιανουαριου εως τις 25 Φεβρουαριου του 1964. Τραγουδια που ξεχωρισαν απο το αλμπουμ ειναι τα "Route 66" (Bobby Troup), "Carol" (Chuck Berry) κ.α. To αλμπουμ παρεμεινε στη πρωτη θεση των Βρετανικων Albums Chart για δωδεκα εβδομαδες.

1971: Κυκλοφορει στη Μεγαλη Βρετανια το single των The Rolling Stones με τιτλο "Brown Sugar". Ειναι το πρωτο τραγουδι του συγκροτηματος που κυκλοφορει στη δικη τους δισκογραφικη εταιρεια, Rolling Stones Records.

1990: Στο σταδιο Wembley του Λονδινου, παρουσια εβδομηντα χιλαδων θεατων, πραγματοποιειται συναυλια-γιορτη για την απελευθερωση του Νοτιαοαφρικανου ηγετη Nelson Mandela. Μεταξυ πολλων καλλιτεχνων συμμετεχουν και οι Peter Gabriel, Lou Reed, Simple Minds, Tracy Chapman κ.α. Ο Αφρικανος ηγετης ειχε απελευθερωθει στις 11 Φεβρουαριου, υστερα απο εικοσι επτα χρονια φυλακισης απο την κυβερνηση του απαρτχαιντ.

1996: Οι Kiss ανακοινωνουν στο Τυπο την επανενωση τους για περιοδεια στην οποια θα εμφανιστουν ξανα, υστερα απο δεκατρια χρονια, με τα πρωτοτυπα μακιγιαζ και κουστουμια...

1999: Ο Καναδοαμερικανος τραγουδιστης, τραγουδοποιος, μουσικος και ιδρυτικο μελος των Jefferson Airplane και Moby Grape, Skip Spence (Alexander Lee Spence 1946-1999) απεβιωσε στην Σαντα Κρουζ της Καλιφορνια απο καρκινο των πνευμονων, δυο μερες πριν τα πεντηκοστα τριτα γενεθλια του. Ειχε χρονια προβληματα με το αλκοολ και τα ναρκωτικα, γεγονος που δεν του επετρεπε να εργαστει. Λιγες εβδομαδες μετα τον θανατο του, κυκλοφορησε στη μνημη του το αλμπουμ αφιερωμα "More Oar: A Tribute to Alexander "Skip Spence" με τις συμμετοχες των Robert Plant, Tom Waits, Beck κ.α.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου