Translate this page

Σαν σημερα | 7 Απριλιου


1915:  Η Αμερικανίδα jazz τραγουδίστρια και τραγουδοποιός, η μεγάλη κυρία της jazz Billie Holiday (Elinore Harris 1915-1959) γεννήθηκε στην Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνιας. Κατά την διάρκεια της καριέρας της ηχογράφησε περισσότερους από εκατό δίσκους και συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα της jazz όπως οι Count Basie και Duke Ellington. Το φιλμ του 1972 με τίτλο "Lady Sings the Blues" είναι βασισμένο στην ζωή της. Το 1987 τιμήθηκε με το βραβείο Grammy "Lifetime Achievement" για την συνολική της προσφορά στη μουσική. Τρεις από τις ηχογραφήσεις της, τα τραγούδια "Strange Fruit" (1939), "God Bless the Child" (1941) και "Lover Man (Oh, Where Can You Be?)" (1945), κέρδισαν τον τιμητικό τίτλο Grammy Hall of Fame Award. Θεωρείται μια από τις σημαντικότερες τραγουδίστριες όλων των εποχών.

1920:  Ο δημοφιλέστερος Ινδός μουσικός Ravi Shankar (Robindro Shaunkor Chowdhury 1920-2012) γεννήθηκε στο Βαρανάσι της Ινδίας. Θεωρείται ο σημαντικότερος μουσικός του ινδικού μουσικού οργάνου sitar. Την δεκαετία του '50 άρχισε να περιοδεύει στην Ευρώπη δίνοντας παραστάσεις Ινδικής παραδοσιακής μουσικής. Την δεκαετία του '60 συνεργάστηκε επίσης με τον George Harrison των The Beatles. Ο Shankar αφομοίωσε αρκετά δυτικά στοιχεία στην μουσική του και δεν σταμάτησε ποτέ να περιοδεύει τον κόσμο, διαφημίζοντας την Ινδική κουλτούρα και πολιτισμό. Το 1999 τιμήθηκε από την κυβέρνηση της χώρας του, με το σημαντικότερο τίτλο που μπορεί να δοθεί σε πολίτη, Bharat Ratna. Κατά την διάρκεια της καριέρας του κέρδισε τρία βραβεία Grammy. Είναι πατέρας της jazz τραγουδίστρια και τραγουδοποιού Norah Jones.

1997:  Κυκλοφορεί το δεύτερο στούντιο άλμπουμ του big beat/electronica συγκροτήματος The Chemical Brothers, με τίτλο "Dig Your Own Hole". Συμμετέχουν οι Noel Gallagher των Oasis και η τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Beth Orton. Ψηφίστηκε από τους αναγνώστες του περιοδικού Q σαν ένα από σημαντικότερα άλμπουμ όλων των εποχών. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "Block Rockin' Beats", "Setting Sun", "Where Do I Begin" κ.α.

2000:  Σε δικαστήριο της Μεγάλης Βρετανίας, γίνεται η προακρόαση του Michael Abram για την απόπειρα δολοφονίας κατά του τραγουδιστή George Harrison και της γυναίκας του Olivia, στο σπίτι τους στις 30 Δεκεμβρίου του 1999. Είχε εισβάλει στο σπίτι του ζευγαριού, φωνάζοντας δυνατά το όνομα του Harrison. Όταν το "σκαθάρι" σηκώθηκε από το κρεβάτι να δει τι συμβαίνει, ο Abram τον τραυμάτισε με μαχαίρι στο στήθος και το κεφάλι. Τον σταμάτησε η γυναίκα του όταν τον χτύπησε με σιδερένιο αντικείμενο. Ο Abram πίστευε πως είχε εντολή από το θεό να τον σκοτώσει...

2005:  Ο μεγάλος Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής Γρηγόρης Μπιθικώτσης (1922-2005) απεβίωσε σε ηλικία 82 ετών έπειτα από βραχύχρονη περίοδο νοσηλείας. Συνεργάστηκε και ερμήνευσε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων συνθετών όπωςΜίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Μάρκος Βαμβακάρης, Βασίλης Τσιτσάνης, Άκης Πάνου, Σταύρος Ξαρχάκοςκ.α. Σημαντικότερα έργα του, "Επιτάφιος" (1960), "Το τραγούδι του νεκρού αδερφού" (1962), "Άξιον Εστί" (1964), "Ρωμιοσύνη" (1966) κ.α. Το 2003 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 5 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 3 Απριλιου