Translate this page

Σαν σημερα | 9 Σεπτεμβριου


1941: Ο Αμερικανός soul τραγουδιστής και τραγουδοποιός Otis Redding (Otis Ray Redding, Jr. 1941-1967) γεννήθηκε στο Ντόσον της Τζόρτζια. Είναι γνωστός και ως ο Βασιλιάς της soul. Το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 1989, στο Songwriters Hall of Fame το 1994 και το 1999 τιμήθηκε με το βραβείο Grammy "Lifetime Achievement" για την συνολική του προσφορά στη μουσική. Δημοφιλή τραγούδια του: "Try a Little Tenderness", "Shake" και "(Sittin' On) The Dock of the Bay", το οποίο ηχογραφήθηκε τρεις ημέρες πριν τον θάνατο του. Το όνομα του θεωρείται συνώνυμο της soul μουσικής.

1952: Ο Βρετανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και παραγωγός Dave Stewart (David Allan Stewart) γεννήθηκε στο Σάντερλαντ της Αγγλίας. Είναι δημοφιλής για την συμμετοχή του στο συγκρότημα Eurythmics μέχρι και τη διάλυση τους το 1990. Αμέσως μετά άρχισε να δουλεύει με την νέα του μπάντα The Spiritual Cowboys. Σαν παραγωγός έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως οι Bob Geldof, Mick Jagger, Bryan Ferry, Stevie Nicks και Feargal Sharkey για του οποίου το πρώτο άλμπουμ, "A Good Heart", κέρδισε το 1986 το BRIT Award "Best Producer". Το Μάιο του 2011 μαζί με τους Mick Jagger, Joss Stone, Damian Marley και A. R. Rahman δημιούργησε το supergroup SuperHeavy και το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς κυκλοφόρησαν το πρώτο τους ομότιτλο στούντιο άλμπουμ.

1955: Η J.P. Seeburg Corporation κυκλοφορεί στην αγορά το Dual Music System Jukebox. Έχει την δυνατότητα να "χωράει" διακόσια σινγκλάκια. Το Μάρτιο του 1927 ο Justus P. Seeburg είχε παρουσιάσει το πρώτο jukebox. Η πρώτη εκείνη έκδοση έδινε στον ενδιαφερόμενο την δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ οκτώ δίσκων.

1967: Στην πρώτη θέση του Billboard Hot 100 βρίσκεται ο Paul Anka με το τραγούδι "Diana". Η έμπνευση για το τραγούδι ήταν μια συμμαθήτρια του τραγουδιστή με το όνομα Diana Ayoub. Οι πωλήσεις του ξεπέρασαν τα εννέα εκατομμύρια αντίτυπα.

1971: Κυκλοφορεί στην Αμερική το δεύτερο σόλο άλμπουμ του John Lennon με τίτλο "Imagine". Ηχογραφήθηκε στα Ascot Sound και Record Plant Studios της Νέας Υόρκης, από τις 23 Ιουνίου έως και τα τέλη Ιουλίου του 1971. Θεωρείται ο πιο δημοφιλής προσωπικός του δίσκος. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "Imagine", "Jealous Guy" κ.α. Ήταν το πρώτο Νο1 άλμπουμ του Lennon στο Billboard.

1978: Στο Top Hat Ballroom του Δουβλίνου οι νεαροί τότε U2 συμμετέχουν σε συναυλία των Stranglers σαν support συγκρότημα. Δεν είχαν δικά τους καμαρίνια και ο Bono και η παρέα του άλλαξαν πίσω από τα ηχεία. Η αμοιβή τους ήταν πενήντα λίρες.

2020: Ο τραγουδιστής και μουσικός Ronald Bell, ο οποίος ίδρυσε το θρυλικό funk συγκρότημα των Kool & The Gang, μαζί με τον αδερφό του Robert, πέθανε ξαφνικά στο σπίτι του στις Παρθένες Νήσους, όπου έμενε με τη σύζυγό του Tia Sinclair Bell. Ήταν 68 χρονών.
Ο Bell τραγουδούσε jazz από μικρή ηλικία, μαθαίνοντας από μόνος του σαξόφωνο αντιγράφοντας τους μουσικούς που ήταν φίλοι του πατέρα του, που άκουγε από δίσκους. Όταν ήταν 14 ετών, ο Bell και ο αδερφός του Robert “Kool” Bell δημιούργησαν ένα ορχηστρικό συγκρότημα soul-jazz που ονομαζόταν Jazziacs μαζί με φίλους από το γυμνάσιο στο Jersey City. Μέχρι το 1969, αφού δοκίμασαν μερικά διαφορετικά ονόματα και στυλ, κατέληξαν στο Kool & The Gang και σταθεροποίησαν έναν πιο σκληρό ήχο R&B.
Εκτός από το να παίζει keybards και σαξόφωνο, ο Bell έγινε ο κύριος συνθέτης και arranger της μπάντας. Σημείωσαν μερικές μικρές επιτυχίες πριν από την μεγάλη εμπορική τους επιτυχία το 1973 με το “Wild and Peaceful”. Αλλά με την άνοδο της ντίσκο, οι Kool & The Gang άρχισαν να χάνουν σε δημοτικότητά – μέχρι το 1979, όταν έφεραν στο σχήμα τον Βραζιλιάνο μουσικό Eumir Deodato ως νέο παραγωγό και τον τραγουδιστή James «JT» Taylor ως frontman τους.
Οι Kool & The Gang συνέχισαν να κυκλοφορούν μια σειρά από εξαιρετικά επιτυχημένα albums, συμπεριλαμβανομένων των “Ladies’ Night”, “Celebrate!”, “Something Special” και “Emergency”. Ο Bell έγραψε επίσης άλλα εμβληματικά τραγούδια όπως “Get Down On It”, “Summer Madness” και “Cherish”.
Οι Kool & the Gang έχουν κερδίσει δύο Grammys, επτά American Music Awards και ένα αστέρι στο Hollywood Walk Of Fame, ενώ οι αδερφοί Bell εντάχθηκαν στο Songwriters Hall Of Fame το 2018. Ο Bell, ο οποίος χρησιμοποιούσε και το μουσουλμανικό του όνομα Khalis Bayyan, άφησε πίσω τη γυναίκα του και τα 10 παιδιά του.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου