Translate this page

Σαν σημερα | 16 Σεπτεμβριου


1925: Ο θρυλικός Αμερικανός blues κιθαρίστας και τραγουδοποιός B.B. King (Riley B. King) γεννήθηκε στην Ιντιανόλα του Μισισίπι. Άρχισε την ενασχόληση του με το τραγούδι στην χορωδία της εκκλησίας, τραγουδώντας gospel και σε ηλικία δώδεκα ετών αγόρασε την πρώτη του κιθάρα. Στα τέλη της δεκαετίας του '40 πραγματοποίησε τις πρώτες του ηχογραφήσεις με παραγωγό τον Sam Phillips αλλά η αναγνώριση ήρθε λίγο αργότερα, την δεκαετία του '50. Δημοφιλή τραγούδια του: "Every Day I Have the Blues", "Sweet Little Angel", "Let the Good Times Roll", "The Thrill Is Gone", "When Love Comes to Town" κ.α. Το 2003 στη λίστα του περιοδικού Rolling Stone "The 100 Greatest Guitarists of All Time" βρέθηκε επάξια στην τρίτη θέση μετά τους Jimi Hendrix και Duane Allman. Το όνομα του γράφτηκε στο Rock & Roll Hall of Fame το 1987 και το 2004 η Βασιλική Ακαδημία της Σουηδίας τον τίμησε με το Polar Music Prize.

1965: Ο David Jones αλλάζει επίσημα το όνομα του σε David Bowie. Το "Bowie" το δανείστηκε από το Αμερικάνικο μαχαίρι "Jim Bowie knife".

1970: Σε ψηφοφορία που διεξάγεται από το Βρετανικό περιοδικό "Melody Maker", οι Led Zeppelin ψηφίζονται ως το πιο δημοφιλές συγκρότημα. Είναι η πρώτη φορά τα επτά τελευταία χρόνια που οι The Beatles δεν βρίσκονται πρώτοι στην λίστα.

1977: Μία από τις σημαντικότερες τραγουδίστριες της opera, η Μαρία Κάλλας (Άννα Μαρία Καικιλία Σοφία Καλογεροπούλου 1923-1977) απεβίωσε σε ηλικία 53 ετών στο Παρίσι της Γαλλίας από καρδιακή προσβολή. Στην ηλικία των εννέα ετών ξεκίνησε μαθήματα πιάνου και μετά από δύο χρόνια κέρδισε το πρώτο της βραβείο ως σολίστ σε παιδικό διαγωνισμό ενός ραδιοφωνικού σταθμού της Νέας Υόρκης. Το 1937 μετά το διαζύγιο των γονιών της, ακολούθησε την μητέρα της στην Αθήνα και γράφτηκε στο Εθνικό Ωδείο του Καλομοίρη και ένα χρόνο αργότερα βρέθηκε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Έδωσε την πρώτη της παράσταση τον Απρίλιο του 1939 και τον Οκτώβριο του 1940 ξεκίνησε η συνεργασία της με την Λυρική Σκηνή Αθηνών. Το 1945 επέστρεψε στη Νέα Υόρκη για μια νέα καριέρα, όπου δεν στάθηκε τυχερή, αλλά γνωρίζεται με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Arena di Verona, Giovanni Zenatello και μεταβαίνουν στην Ιταλία. Αρχίζει τις εμφανίσεις της με σημαντικούς ρόλους όπως "La Gioconda", Isolde ("Tristan und Isolde") κ.α. Δίνει κάποιες παραστάσεις στην Λατινική Αμερική και στις 7 Δεκεμβρίου του 1951 κερδίζει την αναγνώριση, ανοίγοντας την σεζόν στην La Scala του Μιλάνου με το "I Vespri Siciliani". Άρχισε η μεγάλη της πορεία με εμφανίσεις λίγο αργότερα στην Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στην Όπερα των Παρισίων κ.α.

1985: Οι Kiss κυκλοφορούν το δέκατο τρίτο στούντιο άλμπουμ τους, με τίτλο "Asylum". Είναι το πρώτο άλμπουμ με τον κιθαρίστα Bruce Kulick, ο οποίος αντικατέστησε τον Mark St. John ένα χρόνο νωρίτερα. Ο Kulick είναι ο τρίτος κιθαρίστας μετά την αποχώρηση του κιθαρίστα και ιδρυτικού μέλους Ace Frehley το 1982. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "Tears Are Falling", "Who Wants To Be Lonely", "Uh! All Night" κ.α.

2019: Ο Ric Ocasek, τραγουδιστής του συγκροτήματος Cars, πέθανε σε ηλικία 75 ετών.Οι Cars θεωρείται πως ήταν η κινητήριος δύναμη για το new wave. Η μπάντα σχηματίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1970 στη Βοστόνη και το 2018 απέκτησε τη δική της θέση στο Rock and Roll Hall of Fame. Το 1988 οι Cars διαλύθηκαν και ο Ocasek επικεντρώθηκε σε σόλο καριέρα. Ηχογράφησε μόνος του επτά σόλο άλμπουμ ενώ έγινε και παραγωγός σε δίσκους άλλων μουσικών.
Οι Cars αγαπήθηκαν για μεγάλες επιτυχίες μέσα στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, όπως το «Drive», το «You might think», το «Just What I Needed» και το «Shake It Up».
Ο Ocasek - το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Richard Theodore Otcasek - γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βαλτιμόρη. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική μετά το τέλος των σπουδών του από το κολέγιο στη δεκαετία του '60, συναντώντας τον μελλοντικό μπασίστα των Cars Benjamin Orr το 1965. Το 1970, ο Ocasek και ο Orr μετακόμισαν στη Βοστόνη, συνάντησαν τον κιθαρίστα Elliot Easton και σχημάτισαν το συγκρότημα Cap'n Swing. Το συγκρότημα αυτό θα υποστεί αργότερα κάποιες διαδοχικές αλλαγές στα μέλη του και το όνομα άλλαξε σε Cars.
Το ντεμπούτο άλμπουμ των Cars  κυκλοφόρησε το 1978 και έφτασε στο Νο 18 στα Billboard charts πουλώντας εκατομμύρια, με τα singles «Just What I Needed» και το «Good Time Roll». Ο ήχος τους, ο οποίος ήταν μια συγχώνευση της ποπ με την πανκ και το πειραματικό ροκ  θεωρήθηκε μια μεγάλη καινοτομία για τη ροκ μουσική.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου