Translate this page

Σαν σημερα | 15 Ιουνιου


1951: Ο Αμερικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Steve Walsh γεννήθηκε στο Σαιντ Λούις του Μιζούρι. Είναι μέλος του rock συγκροτήματος Kansas από το 1970. Το συγκρότημα έγινε παγκοσμίως γνωστό μετά την κυκλοφορία του πέμπτου τους άλμπουμ "Point of Know Return", το οποίο περιείχε την μεγάλη επιτυχία "Dust in the Wind".

1965: Στα στούντιο της Columbia στη Νέα Υόρκη ο Bob Dylan αρχίζει τις ηχογραφήσεις για το πέμπτο στούντιο άλμπουμ που θα έχει τον τίτλο "Highway 61 Revisited". Το πρώτο τραγούδι που ηχογραφεί είναι το "Like a Rolling Stone".

1976: Ο Ιρλανδός τραγουδιστής και κιθαρίστας του alternative rock συγκροτήματος Snow Patrol, Gary Lightbody γεννήθηκε στο Μπανγκόρ της Βόρειας Ιρλανδίας. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1994 και αρχικά είχε το όνομα Shrug. Έχουν κυκλοφορήσει έξι στούντιο άλμπουμ και έχουν κερδίσει ένα βραβείο Ivor Novello για το άλμπουμ "Final Straw" και έξι Meteor Music Awards (Ιρλανδικά μουσικά βραβεία). Δημοφιλή τραγούδια τους: "Chasing Cars", "Just Say Yes" κ.α.

1987: Η δημιουργική ομάδα Hipgnosis με επικεφαλής τον σχεδιαστή Storm Thorgerson πραγματοποιεί φωτογράφηση για το εξώφυλλο "A Momentary Lapse of Reason" του Βρετανικού συγκροτήματος Pink Floyd. Στην παραλία Saunton Sands, Βόρεια του χωριού Saunton της Αγγλίας, έχουν στηθεί και στρωθεί οκτακόσια κρεβάτια. Στην ίδια περιοχή έγιναν και αρκετά από τα γυρίσματα για το φιλμ "Pink Floyd The Wall".

1989: Κυκλοφορεί από την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία Sub Pop, το πρώτο στούντιο άλμπουμ του Αμερικανικού grunge συγκροτήματος Nirvana με τίτλο "Bleach". Το άλμπουμ δεν γνώρισε εμπορική επιτυχία παρά μόνο μετά την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ του συγκροτήματος "Nevermind" (1991), που όλοι έψαξαν να βρουν "τι άλλο έχει ηχογραφήσει το συγκρότημα". Μέχρι σήμερα οι πωλήσεις του ξεπερνούν τα τέσσερα εκατομμύρια αντίτυπα. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "About a Girl", "Blew" κ.α.

1994: Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, ο Μάνος Χατζιδάκις (1925-1994) πέθανε στην Αθήνα, σε ηλικία 68 ετών, λόγω οξέως πνευμονικού οιδήματος. Ξεκίνησε μαθήματα μουσικής σε πολύ μικρή ηλικία, τεσσάρων ετών, με τον Αρμένιο πιανίστα Αλτουνιάν. Στις αρχές της δεκαετίας του ’40 παρακολουθεί ανώτερη θεωρία με τον Μενέλαο Παλάντιο και αρχίζει τις σπουδές φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την ίδια εποχή κάνει παρέα με σημαντικούς διανοούμενους και καλλιτέχνες όπως οι Νίκος Γκάτσος, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης κ.α. Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του ως συνθέτης είναι για το έργο “Τελευταίος Ασπροκόρακας” του Αλέξη Σολωμού στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν. Τα επόμενα χρόνια θα γράψει μουσική για ταινίες, όπως “Το ποτάμι” (1959) που θα του χαρίσει το βραβείο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μπαλέτα αλλά και μουσική για τραγωδίες και κωμωδίες. Το 1960 θα τιμηθεί με βραβείο Όσκαρ για το τραγούδι “Τα παιδιά του Πειραιά” που ακούγονταν στην ταινία του Ζυλ Ντασέν “Ποτέ την Κυριακή”. Άλλα σημαντικά έργα του: “Οδός Ονείρων” (1962), “Αμέρικα Αμέρικα” (1963), “Το χαμόγελο της Τζοκόντας” (1965), “Ο Μεγάλος Ερωτικός” (1972), “Αθανασία” (1976), “Οι μπαλάντες της οδού Αθηνάς” (1983), “Ο Μάνος Χατζιδάκις στη Ρωμαϊκή Αγορά” (1986) κ.α. Δημοφιλή τραγούδια του: “Μια πόλη μαγική”, “Μπαλάντα των αισθήσεων”, “Αθανασία”, “Η μπαλάντα του Ούρι”, “Φέρτε μου ένα μαντολίνο”, “Αγάπη που ‘γινες”, “Θάλασσα πλατειά”, “Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι”, “Κεμάλ”, “Είμ’ αετός χωρίς φτερά”, “Χάρτινο το φεγγαράκι”, “Μη τον ρωτάς τον ουρανό” κ.α.

1996: Η μεγάλη Αμερικανίδα jazz τραγουδίστρια Ella Fitzgerald (Ella Jane Fitzgerald 1917-1996) απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια από την ασθένεια του διαβήτη που την είχε αφήσει τυφλή το τελευταίο διάστημα της ζωής της. Είναι γνωστή και ως "the First Lady of Song". Στην πολύχρονη καριέρα της έχει κερδίσει δεκατρία βραβεία Grammy και το 1967 τιμήθηκε με το βραβείο Grammy "Lifetime Achievement" για την συνολική της προσφορά στη μουσική. Το 1981 της απονεμήθηκε το "National Medal of Art" από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ronald Reagan και λίγο αργότερα το "Presidential Medal of Freedom" από τον George H. W. Bush. Δημοφιλή τραγούδια της: "(If You Can't Sing It) You'll Have to Swing It (Mr. Paganini)", "Ev'ry Time We Say Goodbye", "Begin the Beguine", "Night and Day" κ.α.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 5 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 3 Απριλιου