Translate this page

Σαν σημερα | 9 Ιουνιου


1891: Ενας απο τους μεγαλυτερους Αμερικανους τραγουδοποιους του 20ου αιωνα, ο Cole Porter (Cole Albert Porter 1891-1964) γεννηθηκε στο Περου της Ιντιανα. Στα πρωτα χρονια της καριερας του γνωρισε επιτυχια στο Broadway, γραφοντας τραγουδια για παραστασεις όπως Hands Up, Paris, Fifty Million Frenchmen, The New Yorkers, Leave It To Me, Can-Can κ.α. Συνεργαστηκε με καλλιτεχνες όπως Fred Astair, Bing Crosby, The Andrews Sisters, Gene Kelly, Judy Garland, Frank Sinatra, Billie Holiday, Ella Fitzgerald κ.α. Δημοφιλη τραγουδια του τα Night And Day, I Get A Kick Out Of You, I’ve Got You Under My Skin, Begin the Beguine, Ev’ry Time We Say Goodbye, My Heart Belongs To Daddy κ.α. Το 1948 κερδισε το βραβειο Tony “Best Composer and Lyricist” για τα τραγουδια του μιουζικαλ Kiss Me, Kate.

1915: Ο Αμερικανος κιθαριστας, τραγουδοποιος και εφευρετης Les Paul (Lester William Polsfuss 1915-2009) γεννηθηκε στο Waukesha του Ουισκονσιν. Ειναι ο ανθρωπος στον οποιο η rock’n’roll χρωσταει σχεδον τα παντα. Ηταν πρωτοπορος στην αναπτυξη της πρωτης ηλεκτρικης κιθαρας τυπου solid-body (Gibson “Les Paul”), η οποια διαμορφωσε τον ηχο της rock’n’roll. Είναι υπευθυνος για την ανακαλυψη της πολυκαναλης ηχογραφησης, της τεχνικης overdubbing και των εφε τυπου delay. Τη δεκαετια του ’40 μαζι με τη γυναικα του, την τραγουδιστρια Mary Ford (Irish Colleen Summers), σημειωσαν αρκετες επιτυχιες όπως τα τραγουδια How High The Moon, Bye Bye Blues κ.α. Το 1983 τιμηθηκε με το ειδικο βραβειο Grammy Trustees Award για τη συνολικη του προσφορα στη μουσικη και το ονομα του γραφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame πεντε χρονια αργοτερα. Αρκετα τραγουδια του εγιναν επιτυχιες απο διαφορους καλλιτεχνες όπως οι Bing Crosby (It’s Been A Long Long Time), Andrews Sisters (Rumors Are Flying), ενω το How High The Moon διακριθηκε με τον τιτλο Grammy Hall of Fame, το οποιο δινεται σε ηχογραφηματα που εχουν συμπληρωσει εικοσιπεντε χρονια ζωης και εχουν συμβαλει στην αναπτυξη της μουσικης.

1947: Ο Βρετανος κιθαριστας Mick Box (Michael Frederick Box) γεννηθηκε στο Walthamstow του Ανατολικου Λονδινου. Ειναι δημοφιλης για τη συμμετοχη του στο ροκ συγκροτημα Uriah Heep. Είναι το μοναδικο μελος του συγκροτηματος που δεν εχει αλλαξει από την αρχικη συνθεση του 1969.

1958: Το αλμπουμ “Johnny’s Greatest Hits” του Αμερικανου τραγουδιστη Johnny Mathis βρισκεται στην κορυφη του Billboard. Ειναι το πρωτο αλμπουμ “greatest hits” που κυκλοφορησε στην ιστορια της μουσικης βιομηχανιας. Εμεινε στο Billboard Album Chart για 490 εβδομαδες… δηλαδη σχεδον δεκα χρονια μετα την κυκλοφορια του βρισκοταν ακομα στα charts, κερδιζοντας ετσι μια θεση στο Guiness Book of World Records, την οποια αργοτερα κατεκτησαν οι Pink Floyd με το Dark Side Of The Moon.

1964: Στα Columbia Studios της Νεας Υορκης ο Bob Dylan ηχογραφει μεσα σε μια μερα το τεταρτο στουντιο αλμπουμ του με τιτλο Another Side Of Bob Dylan.

1977: Ο κιθαριστας των Beatles, George Harrison παιρνει διαζυγιο από την Pattie Boyd. Ειχαν γνωριστει στα γυρισματα της ταινιας του συγκροτηματος A Hard Day’s Night. Το σκαθαρι ειχε γραψει γι’ αυτην τα τραγουδια Somethinh, Birthday, For You Blue, Isn’t It A Pity. Αρκετα χρονια αργοτερα η Boyd θα παντρευτει τον Eric Clapton.

1984: Στην πρωτη θεση του Billboard Hot 100 βρισκεται η Cyndi Lauper με το τραγουδι Time After Time. Θα παραμεινει στην κορυφη για δυο εβδομαδες. Ειναι μερος του αλμπουμ της She’s So Unusual.

1986: Οι Genesis κυκλοφορουν το δεκατο τριτο στουντιο αλμπουμ τους με τιτλο Invisible Touch. Ειναι το πιο εμπορικο αλμπουμ του συγκροτηματος με πωλησεις που ξεπερασαν τα 15.000.000 αντιτυπα. Ανεβηκε μεχρι το Νο.1 των Βρετανικων Albums Chart και το ομοτιτλο τραγουδι είναι το μονο του συγκροτηματος που καταφερε να σκαρφαλωσει στην κορυφη του Billboard. Δημοφιλη τραγουδια του αλμπουμ τα Invisible Touch, Land Of Confusion, Tonight Tonight Tonight κ.α.

2003: Κυκλοφορει το εκτο στουντιο αλμπουμ του Βρετανικου alternative rock συγκροτηματος Radiohead με τιτλο Hail To The Thief. Θα κανει την εμφανιση του κατευθειαν στην πρωτη θεση των Βρετατικων Albums Chart και στην τριτη θεση του Billboard 200. Δημοφιλη τραγουδια του αλμπουν τα There There, Go To Sleep, 2+2=5 κ.α.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου