Translate this page

Σαν σημερα | 17 Μαϊου


1943: Γεννηθηκε στην Αθηνα η Ελληνιδα λαικη τραγουδιστρια Βικυ Μοσχολιου (1943-2005). Ξεκινησε τη καριερα της το 1962 διπλα στον γρηγορη Μπιθικωτση. Η πρωτη της επιτυχια ηταν το τραγουδι "Χαθηκε το φεγγαρι" του Σταυρου Ξαρχακου. Συνεργαστηκε με μεγαλους συνθετες και στιχουργους οπως Γιωργος Ζαμπετα, Μανο Ελευθεριου, Ακη Πανου, Σταυρο Ξαρχακο, Δημο Μουτση, Σταματη Κραουνακη κ.α. Δημοφιλη τραγουδια της: "Παει, παει", "Αλητη", "Που πας χωρις αγαπη", Ναυτης βγηκε στη στερια", "Ανθρωποι μοναχοι" κ.α.

1948: Στην κορυφη του Bilboard Pop Hit βρισκεται ο Nat King Cole με το τραγουδι "Nature Boy". Ειναι μια δημιουργια του Eden Ahbez. Το τραγουδι θα παραμεινει στο Νο 1 του Billboard για οκτω εβδομαδες και θα γινει ενα απο τα πιο κλασικα jazz ηχογραφηματα.

1961: Η new age τραγουδιστρια Enya (Eithne Padraigin Ni Bhraonain) γεννηθηκε στο Gweedore της Ιρλανδιας. Στις αρχες της δεκαετιας του '80 υπηρξε μελος του Ιρλανδικου συγκροτηματος Clannad αλλα στη συνεχεια αποχωρησε για να ακολουθησει σολο καριερα. Γνωρισε ιδιαιτερη επιτυχια το 2000 με την κυκλοφορια του αλμπουμ "A Day Without Rain" το οποιο πουλησε πανω απο δεκαπεντε εκατομμυρια αντιτυπα. Εχει κερδισει τεσσερα βραβεια Grammy "Best New Age Album" για τα αλμπουμ "Shepherd Moons" "The Memory of Trees", "A Day Without Rain" και "Amarantine". Οι συνολικες πωλησεις των αλμπουμ της φτανουν τα εβδομηντα εκατομμυρια αντιτυπα.

1965: Ο Αμερικανος τραγουδιστης, τραγουδοποιος, μουσικος, συνθετης και παραγωγος Trent Reznor (Michael Trent Reznor) γεννηθηκε στο Μερσερ της Πενσυλβανια. Ειναι μελος του Αμερικανικου συγκροτηματος Nine Inch Nails με τους οποιους εχει πουλησει πανω απο εικοσι εκατομμυρια αντιτυπα παγκοσμιως και εχει κερδισει δυο βραβεια Grammy για τα τραγουδια "Wish" (1992) και "Happiness in Slavery" (1995).

1967: Κυκλοφορει η ταινια-ντοκιμαντερ "Don't Look Back" σχετικα με την περιοδεια του Bob Dylan στη Μεγαλη Βρετανια το 1965. Στο φιλμ εμφανιζονται καλλιτεχνες οπως Joan Baez, Donovan, Marianne Faithfull, Alan Price ο οποιος ειχε μολις αποχωρησει απο τους The Animals κ.α. Τη σκηνοθεσια υπογραφει ο D.A. Pennebaker. Ο σκηνοθετης επελεξε ο τιτλος να γραφτει χωρις αποστροφο στην πρωτη λεξη σαν απλοποιηση της γλωσσας. Η εναρξη της ταινιας-ντοκιμαντερ χρησιμοποιηθηκε σαν βιντεο του τραγουδιου του Dylan "Subterranean Homesick Blues", οπου ο τραγουδιστης εμφανιζεται κρατωντας μια σειρα απο καρτες με διαφορους στιχους του τραγουδιου καποιες φορες ανορθογραφα και αλλες με λογοπαιγνια. Το 1998 η ταιν ια επιλεχτηκε απο το το τμημα National Film Registry της Βιβλιοθηκης του Κογκρεσου των ΗΠΑ ως πολιτισμικης και ιστορικης σημασιας.

1968: Το ψυχεδελικο φιλμ "Wonderwall" κανει την εμφανιση του στο Διεθνες Φεστιβαλ Κινηματογραφου Κανων. Τη μουσικη του soundtrack εγραψε ο George Harrison των The Beatles. Ειναι η πρωτη φορα που το σκαθαρι γραφει μουσικη για ταινια και στην αρχη ειχε επιφυλαξεις. ο Joe Massot, σκηνοθετης της ταινιας, του υποσχεθηκε πως θα χρησιμοποιησει οτιδηποτε γραψει δειχνοντας του τυφλη εμπιστοσυνη.

1996: Ο Αμερικανος blues/funk Johnny "Guitar" Watson (John Watson, Jr. 1935-1996) απεβιωσε σε ηλικια 61 ετων απο καρδιακη προσβολη στο Γιοκοχαμα του Τοκιο καθως περιοδευε στην Ιαπωνια. Αφησε την τελευταια του πνοη την ωρα που επαιζε κιθαρα. Συχνα συγκρινεται με τον Jimmi hendrix. Συνεργαστηκε με τον Frank Zappa σε τεσσερα αλμπουμ. Υπηρξε επιρροη σε καλλιτεχνες οπως Steve Miller, Elvis Costello, Frank Zappa κ.α. Δημοφιλη τραγουδια του: "Gangster of Love", "Ain't That a Bitch" κ.α.

2000: Με ανακοινωση τους στο Τυπο, οι Eagles γνωστοποιουν πως θα καταθεσουν μηνυση κατα του ιδιοκτητη του εστιατοριου Hotel California Grill επικαλουμενοι παραβαση πνευματικων δικαιωματων. Ο ιδιοκτητης θα μετονομασει την επιχειρηση του σε Baja California Grill και θα δηλωσει: "Μου ειναι πιο φτηνο να αλλαξω τη ταμπελα του εστιατοριου, απο το να μπλεχτω σε δικαστικη διαμαχη που θα μου κοστιζε χρηματα.

2009: Οι Green Day βρισκονται στη κορυφη των Βρετανικων Album Chart με το ογδοο στουντιο αλμπουμ τους με τιτλο "21st Century Breakdown". Τον Ιανουαριο του 2010 στην 52η τελετη απονομης των Grammy Awards θα τους χαρισει το βραβειο "Best Rock Album". Δημοφιλη τραγουδια του αλμπουμ: "21st Century Breakdown", "Know Your Enemy" κ.α.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 5 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 3 Απριλιου