Translate this page

Σαν σημερα | 26 Μαϊου


1920: Η πολυβραβευμενη Αμερικανιδα τραγουδιστρια, τραγουδοποιος και ηθοποιος Peggy Lee (Norma Deloris Egstrom 1920-2002) γεννηθηκε στο Τζέιμσταουν της Βορειας Ντακοτα. Το 1969 κερδισε το βραβειο Grammy “Best Contemporary Vocal Performance” για το τραγουδι “Is That All There Is:” και το 1995 τιμηθηκε με το Grammy “Lifetime Achievement” για τη συνολικη της προσφορα στη μουσικη. Δημοφιλη τραγουδια με τη φωνη της τα Fever, Little Fool κ.α. Υπηρξε επιρροη για πολλες τραγουδιστριες της jazz και όχι μονο, όπως Judy Garland, Dusty Springfield, Bete Midler κ.α.

1926: Ενας από τους μεγαλυτερους μουσικους στην ιστορια της jazz, ο Αμερικανος τρομπετιστας Miles Davis (Miles Dewey Davis III 1926-1991) γεννηθηκε στο Αλτον του Ιλινόις. Ξεκινησε την καριερα του σαν μουσικος της ορχηστρας του Billy Eckstine το 1944, οπου μελη της ηταν επισης μουσικοι όπως οι Dizzy Gillespie και Charlie Parker. Συνεργαστηκε με τα μεγαλυτερα ονοματα της jazz όπως οι John Coltrane, George Coleman, Bill Evans, Herbie Hancock κ.α. Είναι αοι τους μουσικους που επηρεασαν σε πολυ μεγαλο βαθμο την εξελιξη της Jazz και το αλμπουμ του Kind Of Blue είναι το πιο εμπορικο ηχογραφημα στην ιστορια της. Κερδισε οκτω βραβεια Grammy και το 1990 τιμηθηκε με το Grammy “Lifetime Achievement” για τη συνολικη του προσφορα στη μουσικη. Το ονομα του γραφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 2006.

1948: Η Αμερικανιδα τραγουδιστρια και τραγουδοποιος Stevie Nicks (Stephanie Lynn Nicks) γεννηθηκε στο Φοινιξ της Αριζονα. Εγινε δημοφιλης μετα την ενσωματωση της στο συγκροτημα Fleetwood Mac το 1974. Η φωνη της ακουγεται μεταξυ αλλων στο μοναδικο Νο.1 τραγουδι της συγκροτηματος Dreams, από το αλμπουμ Rumours (1977) το οποιο κερδισε το βραβειο Grammy “Album Of The Year”. To 1981 αρχισε επιτυχημενο σολο καριερα και τα αλμπουμ της εχουν πουλησει πανω από 40.000.000 αντιτυπα παγκοσμιως. Το ονομα της γραφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 1998.

1964: Ο Αμερικανος τραγουδιστης, τραγουδοποιος και κιθαριστας Lenny Kravitz (Leonard Albert Kravitz) γεννηθηκε στη Νεα Υορκη. Κερδισε το βραβειο Grammy “Best Male Rock Vocal Performance” για τεσσερεις συνεχομενες χρονιες από το 1999 εως και το 2002 για τα τραγουδια Fly Away, American Woman, Again και Dig It. Μεχρι σημερα εχει κυκλοφορησει εννεα στουντιο αλμπουμ και μια συλλογη τραγουδιων, με πωλησεις παγκοσμιως που ξεπερνουν τα 40.000.000 αντιτυπα.

1969: O John Lennon και η Yoko Ono αρχιζουν τη δευτερη “bed-in for peace” διαμαρτυρια τους, στο δωματιο 1742 του ξενοδοχειου Queen Elizabeth Hotel στο Μοντρεαλ του Καναδα. Θα παραμεινουν ξαπλωμενοι δινοντας συνεντευξεις σε δημοσιογραφους, υπερασπιζομενοι την παγκοσμια ειρηνη, για οκτω ημερες. Σε εκεινο το δωματιο θα ηχογραφηθει την 1η Ιουνιου με προχειρη εγκατασταση, το τραγουδι υμνος του αντιπολεμικου κινηματος Give Peace A Chance.

1971: O Don McLean ηχογραφει το μοναδικο του Νο.1 τραγουδι, American Pie. Εχει τραγουδηθει από πολλους καλλιτεχνες όπως Mott The Hoople, Tori Amos, Chris de Burgh και Madonna.

1973: Οι Deep Purple κυκλοφορουν το single “Smoke On The Water”. Ειχε πρωτοκυκλοφορησει με το αλμπουμ Machine Head το Μαρτιο του 1972. To τραγουδι, οπως και το υπολοιπο αλμπουμ, ειχε ηχογραφηθει στις αρχες Δεκεμβριου του 1971 στο Grand Hotel του Μοντρο της Ελβετιας με τη χρηση του κινητου στουντιο των Rolling Stones.

1980: Στην πρωτη θεση του Billboard Hot 100 βρισκεται το συγκροτημα Blondie με το τραγουδι Call Me. Είναι μερος του soundtrack της ταινιας American Gigolo. Κυκλοφορησε στις ΗΠΑ το Φεβρουαριο, δυο μηνες πριν τη Μ. Βρετανια. Θα παραμεινει στην κορυφη για 6 εβδομαδες.

1990: Είναι η πρωτη φορα στην ιστορια του Billboard που στις πεντε πρωτες θεσεις βρισκονται μονο γυναικες. Στην πρωτη θεση η Madonna με το τραγουδι Vogue. Τις υπολοιπες τεσσερεις θεσεις συμπληρωνουν οι Heart “All I Wanna Do Is Make Love To You”, Sinead O’Connor “Nothing Compares 2 U”, Wilson Phillips “Hold On” και Janet Jackson “Alright”.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 5 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 3 Απριλιου