Translate this page

Σαν σημερα | 5 Μαϊου


1898: Ο Αφροαμερικανος blues κιθαριστας και τραγουδοποιος Blind Willie McTell (William Samuel McTier 1898-1959) γεννηθηκε στο Τομσον της Τζορτζια. Εχασε την οραση του σε πολυ μικρη ηλικια, παρολα αυτά καταφερε να γινει ενας από τους σημαντικοτερους κιθαριστας της εποχης του και όχι μονο. Αρκετοι καλλιτεχνες εχουν αναφερει τον McTell σαν επιρροη, όπως Jack White (White Stripes), Kurt Cobain (Nirvana), Bob Dylan κ.α. Μια από τις πιο δημοφιλεις συνθεσεις του, το Statesboro Blues, διασκευασαν οι Allman Brothers to 1971.

1900: To περιοδικο “The Billboard”, αργοτερα σκετο “Billboard”, ξεκινα να κυκλοφορει σε εβδομαδιαια βαση. Τα εξι προγουμενα χρονια η κυκλοφορια του ηταν μηνιαια.

1934: Ο Αμερικανος τραγουδιστης της soul Johnnie Taylor (Johnnie Harrison Taylor 1934-2000) γενηθηκε στο Κροουφορντσβιλ του Αρκανσας. Γνωρισε επιτυχια τις δεκαετιες του ’60 και ’70 με τραγουδια όπως τα I Had A Dream, Soul Heaven, Disco Lady κ.α. Το 1957 πηρε τη θεση του Sam Cooke στους Soul Stirrers.

1942: Η «πρωτη κυρια» της country μουσικης, η Αμερικανιδα τραγουδιστρια και τραγουδοποιος Tammy Wynette (Virginia Wynette Pugh 1942-1998) γεννηθηκε στο Itawamba του Μισισιπι. Το τραγουδι της Stand By Your Man θεωρειται από τις μεγαλυτερες εμπορικες επιτυχιες της country. Ψηφιστηκε από την Academy Of Country Mousic, καλλιτεχνης της δεκαετιας του ’70.

1959: Ο τραγουδιστης του βρετανικου ροκ συγκροτηματος Echo & The Bunnymen, Ian McCulloch (Ian Stephen McCulloch) γεννηθηκε στο Λιβερπουλ της Αγγλιας. Σχηματισε το γκρουπ το 1978 και γνωρισε επιτυχια κυριως τη δεκαετια του ’80 με τραγουδια όπως τα The Killing Moon, Proud to Fall κ.α.

1969: Οι Creedence Clearwater Revival κυκλοφορουν το τραγουδι Bad Moon Rising. Είναι μια δημιουργια του τραγουδιστη και κιθαριστα John Fogerty. Θα φτασει μεχρι τη 2η θεση του Billboard Hot 100 και την 1η των βρετανικων Singles Chart οπου θα παραμεινει για τρεις εβδομαδες.

1970: Στην πρωτη θεση του Billboard Hot 100 βρισκονται οι The Jacksons και το τραγουδι ABC. Στη 2η θεση ακολουθουν οι Beatles και το Let It Be. Tην 3η και 4η θεση συμπληρωνουν οι Norman Greenbaum με το Spirit In The Sky και οι Guess Who με το American Woman.

1984: Ο Σκωτσεζος τραγουδιστης και τραγουδοποιος του συγκροτηματος Simple Minds, Jimmy Kerr, παντρευεται την Αμερικανιδα τραγουδιστρια των Pretenders, Chrissie Hynde.

1988: Γεννήθηκε η Adele Laurie Blue Adkins γνωστή ως Adele. Είναι αγγλίδα τραγουδίστρια και στιχουργός. Το 2006 της έγινε πρόταση από την δισκογραφική εταιρεία XL Recordings, αφού ένας φίλος της είχε ανεβάσει ένα demo της στο MySpace… 
Την επόμενη χρονιά κέρδισε ένα βραβείο στα  Brit Awards αλλά και το βραβείο  BBC Sound of 2008. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το 1ο προσωπικό της άλμπουμ με τίτλο ‘’19’’. Το άλμπουμ έγινε 4 φορές πλατινένιο στο Ηνωμένο Βασίλειο & 2 φορές πλατινένιο στις Ηνωμένες Πολιτείες! Στα Grammy Awards το 2009 συγκέντρωσε τα βραβεία Best New Artist & Best Female Pop Vocal Performance.
Το 2ο προσωπικό της άλμπουμ κυκλοφόρησε στις αρχές του 2011. Με το συγκεκριμένο άλμπουμ η Adele κατάφερε να κερδίσει 6 βραβεία στα Grammt Awards ανάμεσά τους και Album of the Year. Κατάφερε να ξεπεράσει το ρεκόρ και να γίνει η 1η γυναίκα τραγουδίστρια που κέρδισε τόσα βραβεία μέσα σε ένα βράδυ ! Τα βραβεία που συγκέντρωσε για το άλμπουμ ‘’21’’ δεν ήταν μόνο αυτά… Κέρδισε ακόμα 2  Brit Awards & 3 American Music Awards! Το ‘’21’’ έγινε 15 φορές πλατινένιο στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες το άλμπουμ της κατάφερε να μείνει στην 1η θέση για πολλές εβδομάδες καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ του 1985… Για το άλμπουμ της αυτό έγινε πολυάριθμες αναφορές στο  Guinness Book Of World Records. Είναι η 1η τραγουδίστρια που έχει πουλήσει 3 εκατομμύρια αντίτυπα δίσκου μέσα σε 1 χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο !
Από το ‘’21’’ τα 2 πρώτα single που ξεχώρισαν ήταν τα “Rolling in the Deep” και “Someone Like You” Η Adele κατάφερε να είναι η 1η τραγουδίστρια που είχε 2 τραγούδια στο Top 5 τόσο στο chart, UK Official Singles Chart όσο και στο Official Albums Chart.

1992: Οι Radiohead κυκλοφορουν το πρωτο τους ΕΡ με τιτλο Drill, που περιειχε τα τραγουδια-ντεμο Prove Yourself, Stupid Cat, You και Thinking About You. To τραγουδι Prove Yourself ηταν το πρωτο του συγκροτηματος που ακουστηκε στη Μ. Βρετανια από τη συχνοτητα του BBC Radio 1.

1996: Η τραγουδιστρια των Cranberries, Dolores O’ Riordan δεχτηκε τη δημοσια συγνωμη αλλα και το ποσο των 12.500 δολαριων από αθλητικη εφημεριδα της Μ. Βρετανιας, η οποια λιγες εβδομαδες νωριτερα ειχε δημοσιευσει αρθρο που ηθελε την τραγουδιστρια να εχει πραγματοποιησει συναυλια στο Αμβουργο χωρις να φοραει εσωρουχα. Τα χρηματα δοθηκαν στην οργανωση Warchild.

2006: Οι Red Hot Chili Peppers κυκλοφορουν στην Ευρωπη το 9ο στουντιο αλμπουμ τους με τιτλο Stadium Arcadium. Στις ΗΠΑ θα κυκλοφορησει 4 μερες αργοτερα. Μονο την πρωτη εβδομαδα της κυκλοφοριας του πουλησε στην Αμερικη 450.000 αντιτυπα κι εκανε την εμφανιση του στο Billboard 200 κατευθειαν στο Νο.1 Στα Grammy Awards κερδισε τα Best Rock Album και Best Boxed or Special Limited Edition Package, ενώ το τραγουδι Dani California τα βραβεια Best Rock Performance by a Duo or Group With Vocal και Best Rock Song.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου