Translate this page

Σαν σημερα | 24 Μαϊου


1941: Ο Αμερικανος τραγουδιστης, τραγουδοποιος και μουσικος Bob Dylan (Robert Allen Zimmerman) γεννηθηκε στο Ντουλουθ της Μινεσοτα. Θεωρειται ενας απο τους σημαντικότερους τραγουδο-ποιους στη ιστορια της μουσικης. Οι Πολιτικοποιημενοι στιχοι του εγιναν τις περισσοτερες φορες η σημαια για τα ανθρωπινα δικαιω-ματα και την παγκοσμια ειρήνη. Στην μέχρι σημερα πορεια του εχει κερδισει δεκα βραβεια Grammy, ενα Οσκαρ "Best Original Song" και μια Χρυση Σφαιρα για το τραγουδι "Things Have Changed" μερος του soundtrack της ταινιας "Wonder Boys" (2000). Το 1991 κερδισε το βραβειο Grammy "Lifetime Achievement" για την συνολικη του προσφορα στη μουσικη. Το περιοδικο Times τον χαρακτηρισε ως εναν απο τους σημαντικοτερους ανθρωπους του πλανητη και καλλιτεχνες οπως οι Joe Stummer. John Lennon, Paul McCartney, Bruce Springsteen, David Bowie, Nick Cave, Syd Barrett κ.α. εχουν δηλωσει στο παρελθον πως με τα τραγουδια του διαμορφωσε την συγχρονη rock μουσικη. Δημοφιλη τραγουδι του: "Blowin' in the Wind", "The Times They Are a-Changin", "Like a Rolling Stone", "All Along the Watctower" κ.α. Το ονομα του γραφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 1988.

1955: Η Αμερικανιδα country τραγουδιστρια, τραγουδοποιος και συγγραφεας Rosanne Cash γεννηθηκε στο Μεμφις του Τενεσι. Ειναι κορη του μεγαλου τραγουδιστη Johnny Cash. Το 1985 κερδισε βραβειο Grammy για το τραγουδι "I Don't Know Why You Don't Want Me".

1963: Ο Αμερικανος κιθαριστας, τραγουδιστης και τραγουδοποιος Elmore James (Elmore Brooks 1918-1963) απεβιωσε σε ηλικια 45 ετων στο Σικαγο του Ιλινοις μετα απο εμφραγμα. Ειναι γνωστος και ως "the King of the Slide Guitar", λογω της μοναδικης δεξιοτεχνιας στην τεχνικη slide στη κιθαρα. Ο Brian Jones των The Rolling Stones, ο Jeremy Spencer των Fleetwood Μac και ο Jimi Hendrix ειχαν δηλωσει πως ο James υπηρξε μεγαλη τους επιρροη. Δημοφιλη τραγουδια του: "Done Somebody Wrong", "One Way Out", "The Sky Is Crying" κ.α.

1965: Ο John Lennon κυκλοφορει το βιβλιο "A Spaniard in the Works", το οποιο περιεχει μικρες ιστοριες και ζωγραφιες. Θα επανακυκλοφορησει το 1997 συνοδευομενο απο ενα cd με ακυκλοφορητες συνεντευξεις και τραγουδια του.

1968: Κυκλοφορει το single των The Rolling Stones με τιτλο "Jumpin' Jack Flash". Η κυκλοφορια του τραγουδιου επισκιαζεται απο την συλληψη του τραγουδιστη Mick Jagger και της Marianne Faithfull στο σπιτι του Keith Richards, με την κατηγορια της κατοχης και χρησης ναρκωτικων ουσιων.

1969: Οι The Beatles βρισκονται στην κορυφη του Bilboard Pop Hit με το τραγουδι "Get Back". Κυκλοφορησε στις 11 Απριλιου του 1969. Μια διαφορετικη εκτελεση του τραγουδιου θα κανει την εμφανιση του ενα χρονο περιπου αργοτερα στο τελευταιο αλμπουμ το συγκροτηματος με τιτλο "Let It Be".

1970: Τεσσερις μερες μετα την τελευταια του συναυλια με τους Flletwood Mac, ο Peter Green ανακοινωνει οτι εγκαταλειπει το συγκροτημα. Το τελευταιο τραγουδι που ηχογραφησε μαζι τους ειναι το: "The Green Manalishi (With the Two-Prong Crown)".

1974: Ο Αμερικανος συνθετης και πιανιστας Duke Ellington (Edward Kennedy Ellington 1899-1974) απεβιωσε σε ηλικια 75 ετων στη Νεα Υορκη απο πνευμονια. Θεωρειται μια απο τις μεγαλυτερες μουσικες προσωπικοτητες του 20ου αιωνα. Συνεργαστηκε με τα σημαντικοτερα ομοματα της jazz οπως Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Dizzy Gillespie και Billie Holiday. Κατα τη διαρκεια της
καριερας του κερδισε εντεκα βραβεια Grammy, το 1966 τιμηθηκε με το βραβειο Grammy, "Lifetime Achievement" για την συνολικη του προσφορα στην μουσικη και δεκατρια απο τα ηχογραφηματα του τιμηθηκαν με το ειδικο βραβειο Grammy Hall of Fame Award το οποιο δινεται σε ηχογραφηματα που εχουν συμπληρωσει εικοσιπεντε χρονια ζωης και εχουν αποτελεσει σταθμο στην εξελιξη της μουσικης. Το 1971 το ονομα του γραφτηκε στο Songwriters Hall of Fame. Μαζι με την μπαντα του συμμετειχαν στα soundtracks ταινιων οπως "Anatomy of a Murder", "Paris Blues" κ.α. Δημοφιλη τραγουδια του: "Cotton τail", It Don't Mean A Thing (If It Ain't Got That Swing)", "Take The 'A' Train" κ.α.

1983: Μετα απο δυο στουντιο αλμπουμ, ο Vince Clarke (πρωην μελος των Depeche Mode) και η Alison Moyet αποφασιζουν να διαλυσουν το συγκροτημα τους, τους Yazoo. Η Moyet ακολουθει σολο καριερα ενω ο Clarke δημιουργει το synth-pop συγκροτημα Erasure. Δημοφιλη τραγουδια των Yazoo: "Only You", "Don't Go", "Nobody's Diary" κ.α.

1991: Ο Αμερικανος μουσικος, τραγουδιστης και τραγουδοποιος Gene Clark (Harold Eugrnr Clark 1944-1991) απεβιωσε σε ηλικια 46 ετων στο Σερμαν Οουκς του Λος Αντζελες της Καλιφορνια υστερα απο καρδιακη προσβολη. Υπηρξε ιδρυτικο μελος του συγκροτηματος The Byrds οπου συμμετειχε στη συγγραφικη ομαδα και καποια απο τα κλασικα τους τραγουδια φερουν και το ονομα του, οπως τα "All I Really Want to Do", "Set You Free This Time", "Here Without You"κ.α. Το 1991 το ονομα του μαζι με των υπολοιπων μελων των The Byrds γραφτηκε στο Rock & Roll Hall of Fame.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου