Translate this page

Σαν σημερα | 21 Ιανουαριου


1941: Ο Ισπανός τενόρος Placido Domingo (José Plácido Domingo Embil) γεννήθηκε στη Μαδρίτη της Ισπανίας. Έχει κερδίσει συνολικά εννέα βραβεία Grammy και τρία Latin Grammy. Τιμήθηκε από την Μεγάλη Βρετανία με τον τίτλο Knight Commander of the Order of the British Empire.

1941: Ο Αφροαμερικανός folk τραγουδιστής και κιθαρίστας Richie Havens (Richard Pierce Havens) γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Ένα από τα πιο δημοφιλή του τραγούδια είναι το “Going Back to My Roots” (1980).

1942: Ένα από τα αστέρια της Motown, ο Αμερικανός soul τραγουδιστής Edwin Starr (Charles Edwin Hatcher 1942-2003) γεννήθηκε στο Νάσβιλ του Τενεσί. Έγινε κυρίως γνωστός μετά την επιτυχία που γνώρισε με το τραγούδι με την κυκλοφορία του τραγουδιού “War” (1970).

1943: Γεννήθηκε στην Αθήνα ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής ροκ σκηνής, ο τραγουδιστής και ηθοποιός Δημήτρης Πουλικάκος - γνωστός και ως “Θείος Νώντας“. Υπήρξε μέλος των συγκροτημάτων MGC, Εξαδάκτυλος και Αχ-Βαχ. Το άλμπουμ του “Μεταφοραί εκδρομαί ο Μήτσος” θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά της ελληνικής ροκ δισκογραφίας. Έχει εμφανιστεί στις ταινίες “Ο δράκουλας των Εξαρχείων” (1983), “Βίος και Πολιτεία” (1987), “Made in Greece” (1987), “Το μετέωρο βήμα του πελαργού” (1991) κ.α. Επίσης στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του ’90, “Οι Αυθαίρετοι“.

1944: Ο κιθαρίστας των Troggs, Chris Britton (Charles Christopher Britton) γεννήθηκε στο Γουάτφορντ της Αγγλίας. Γνωστότερη επιτυχία του συγκροτήματος το τραγούδι “Wild Thing“.

1950: Ο Βρετανός pop τραγουδιστής και τραγουδοποιός Billy Ocean (Leslie Sebastian Charles) γεννήθηκε στο Τρινιντάντ της Καραϊβικής. Κέρδισε το βραβείο Grammy “Best Male R&B Vocal Performance” για το τραγούδι “Caribbean Queen” το 1985. Είχε γράψει τραγούδια και για άλλους καλλιτέχνες όπως  το “Are You Ready?” (LaToya Jackson), “Love Is” (Randy Crawford) κ.α.

1965: Ο Βρετανός μουσικός Robert Del Naja, μέλος των Massive Attack, γνωστός και ως 3D, γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος και βασικός δημιουργός του τέταρτου άλμπουμ τους με τίτλο “100th Window“.

1973: Κυκλοφορεί με την φωνή της Roberta Flack το τραγούδι “Killing Me Softly with His Song“. Θα της χαρίσει δύο βραβεία Grammy, τα “Record of the Year” και “Best Pop Vocal Performance, Female“. Το 1996 οι Fugees θα το διασκευάσουν για το άλμπουμ τους “The Score“.

1978: Το soundtrack της ταινίας “The Saturday Night Fever” (Bee Gees) βρίσκεται στη θέση Νο1 του Billboard 200. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το άλμπουμ του Rod Stewart με τίτλο “Foot Loose & Fancy Free“.

1984: Στην πρώτη θέση του Billboard Hot 100 βρίσκονται οι Yes και το τραγούδι “Owner Of A Lonely Heart“. Το single κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1983 και είναι μέρος του ενδέκατου στούντιο άλμπουμ του Βρετανικού συγκροτήματος με τίτλο “90125“. Είναι το πρώτο αλλά και το μοναδικό single τους που κατάφερε να φτάσει στο Νο 1 του Billboard.

1984: Ο Αμερικανός R&B τραγουδιστής Jackie Wilson (Jack Leroy Wilson, Jr. 1934-1984) απεβίωσε σε ηλικία 49 ετών σε νοσοκομείο του Νιού Τζέρσι από πνευμονία. Το Σεπτέμβριο του 1975 κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας έπαθε καρδιακή προσβολή και από τότε βρίσκονταν σε κωματώδη κατάσταση (οκτώ χρόνια και τέσσερις μήνες) στο νοσοκομείο. Ξεκίνησε την καριέρα του με το συγκρότημα The Dominoes και το 1975 συνέχισε σαν σόλο τραγουδιστής. Το 1987 το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame. Δημοφιλή τραγούδια του τα “Reet Petite“, “Lonely Teardrops“, “Night“, “Baby Workout“, “I Get the Sweetest Feeling” και “Higher and Higher” το οποίο αργότερα τραγούδησαν οι  Edwin Starr, Erma Franklin κ.α. Επηρέασε καλλιτέχνες όπως οι Smokey Robinson, Bobby Womack, Michael Jackson κ.α.

2002: Η πολυβραβευμένη Αμερικανίδα τραγουδίστρια, τραγουδοποιός, συνθέτης και ηθοποιός Peggy Lee (Norma Deloris Egstrom 1920-2002) απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών στο Μπελ Έρ του Λος Άντζελες της Καλιφόρνια μετά από καρδιακή προσβολή. Ξεκίνησε την καριέρα της τραγουδώντας στο ραδιόφωνο και σε ηλικία δεκαεπτά ετών μετακόμισε στο Λος Άντζελες για να κυνηγήσει το όνειρό της… Το 1970 στην δωδέκατη τελετή απονομής των Grammy Awards κέρδισε το βραβείο “Best Contemporary Vocal Performance” για το τραγούδι “Is That All There Is?” και το 1995 τιμήθηκε με το βραβείο Grammy “Lifetime Achievement“. Το 1999 το όνομα της γράφτηκε στο Songwriters Hall of Fame. Έγραψε τραγούδια σε συνεργασία με συνθέτες όπως οι Sonny Burke, Duke Ellington, Dick Hazard, Quincy Jones, Lalo Schifrin κ.α. Επίσης δάνεισε τα τραγούδια και τη φωνή της σε χαρακτήρες της ταινίας του Walt Disney, “Lady and the Tramp“. Δημοφιλή τραγούδια με την φωνή της τα “Fever“, “Little Fool” κ.α. Υπήρξε επιρροή για πολλές τραγουδίστριες της jazz και όχι μόνο, όπως οι Judy Garland, Dusty Springfield, Bette Midler, Madonna κ.α.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 5 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 3 Απριλιου