Translate this page

Σαν σημερα | 27 Ιανουαριου


1756: Ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες κλασικής μουσικής όλων των εποχών, ο Wolfgang Amadeus Mozart (Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart 1756-1791) γεννήθηκε στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Ο Mozart συνέθεσε πάνω από εξακόσια έργα, συμφωνίες, κονσέρτα και όπερες. Από πολύ μικρή ηλικία, έδειξε τις ικανότητες του στο πιάνο και στο βιολί και έγραψε τη πρώτη του σύνθεση στην ηλικία των πέντε ετών. Έδινε παραστάσεις μπροστά σε Ευρωπαϊκές Βασιλικές οικογένειες και στην ηλικία των δεκαεπτά ήταν μεταξύ των μουσικών της Βασιλικής Αυλής στο Σάλτσμπουργκ. Τα πιο γνωστά του έργα τα συνέθεσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη Βιέννη, ένα από αυτά είναι και το "Requiem" (1791).

1945: Ο Βρετανός ντράμερ και τραγουδοποιός Nick Mason (Nicholas Berkeley Mason) γεννήθηκε στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας. Είναι δημοφιλής για την συμμετοχή του στο συγκρότημα Pink Floyd. Συμμετείχε σε όλους τους δίσκους του συγκροτήματος, αλλά όχι σε όλα τα τραγούδια. Μετά την διάλυση των Pink Floyd συνεργάστηκε με τον Roger Waters σε διάφορες συναυλίες. Τον Ιούλιο του 2005 βρέθηκε στην σκηνή του φεστιβάλ Live 8 στο Λονδίνο με τους David Gilmour, Richard Wright και Roger Waters, ύστερα από εικοσιτέσσερα χρόνια.

1956: Ο Elvis Presley κυκλοφορεί το single "Heartbreak Hotel". Το τραγούδι ηχογραφήθηκε στο Νάσβιλ του Τενεσί στις αρχές του μήνα και δημιουργοί του είναι οι Mae Boren Axton, Thomas Durden και Elvis Presley. Είναι το πρώτο Νο 1 του τραγουδιστή και το πρώτο σε πωλήσεις single στις ΗΠΑ για την χρονιά 1956. Τα επόμενα χρόνια ξαναηχογραφήθηκε από πολλούς καλλιτέχνες, όπως οι The Animals, Jimi Hendrix κ.α. Ο Keith Richards των The Rolling Stones είχε πει κάποτε: "Όταν άκουσα το Heartbreak Hotel, κατάλαβα πραγματικά τι ήθελα να γίνω στην ζωή μου..."

1957: Γεννηθηκε στο  Hartlepool της Αγγλίας  ο Janick Gers, ένας από τους τρεις κιθαρίστες του συγκροτήματος Iron Maiden. Ξεκίνησε την καριέρα του ως μέλος του NWBHM  group White Spirit και στην πορεία ενσωματώθηκε στους Gillan, το group του Ian Gillan των Deep Purple. Οι κύριες επιρροές του Gers είναι οι Ritchie Blackmore, Jeff Beck και ο Ιρλανδός blues κιθαρίστας Rory Gallagher. Είναι γνωστός για τη γεμάτη ενέργεια παρουσία του στη σκηνή, και συχνά εκτελεί διάφορα κόλπα με την κιθάρα του, όπως το να την πετάει στον αέρα και να την ξαναπιάνει. Είναι αριστερόχειρας παρόλο που παίζει κιθάρα με το δεξί. Η πρώτη του “επαφή” με τους Iron Maiden ήταν όταν του ζητήθηκε από τον Bruce Dickinson να ηχογραφήσει ένα τραγούδι που λεγόταν “Bring Your Daughter… to the Slaughter”. Το ένα τραγούδι έγινε συμμετοχή σε ένα ολόκληρο άλμπουμ του Bruce, το Tattooed Millionaire, και κατά τη διάρκεια της ηχογράφησής του, οι Iron Maiden ζήτησαν από τον Gers να αντικαταστήσει τον Adrian Smith. Τα υπόλοιπα … είναι ιστορία!

1968: Κυκλοφορεί το τραγούδι "(Sittin' On) The Dock of the Bay" με ερμηνευτή τον Otis Redding, έξι εβδομάδες μετά τον θάνατο του σε αεροπορικό δυστύχημα. Είναι το πρώτο τραγούδι που κυκλοφορεί μετά τον θάνατο κάποιου καλλιτέχνη το οποίο γίνεται Νο1 στο Billboard Hot 100. Στη λίστα του περιοδικού Rolling Stone, "The 500 Greatest Songs of All Time", βρίσκεται στην 161η θέση. Ξανατραγουδήθηκε από καλλιτέχνες όπως οι Percy Sledge, Michael Bolton, Pearl Jam κ.α.

1968: Ο Αμερικανός μουσικός, τραγουδιστής, τραγουδοποιός και παραγωγός Mike Patton (Michael Allan Patton) γεννήθηκε στο Γιουρίκα της Καλιφόρνια. Είναι δημοφιλής για την συμμετοχή του στο συγκρότημα Faith No More. Γνωστές επιτυχίες του συγκροτήματος: "We Care a Lot", "Evidence", "Ashes To Ashes" κ.α.

1972: Η Αφροαμερικανίδα gospel τραγουδίστρια, ίσως η μεγαλύτερη όλων των εποχών, Mahalia Jackson (Mahala Jackson 1911-1972) απεβίωσε σε ηλικία 60 ετών στο Έβεργκριν Παρκ του Ιλινόις από καρδιακή ανεπάρκεια και επιπλοκές από την ασθένεια του διαβήτη. Κέρδισε το βραβείο Grammy "Best Gospel or Other Religious Recording" το 1961 για το τραγούδι "Everytime I Feel the Spirit" και το βραβείο Grammy "Lifetime Achievement" το 1972 για την συνολική της προσφορά στη μουσική. Το όνομα της γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 1997.

2014: O Pete Seeger ένας από τους μεγαλύτερους μουσικούς, συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής, της αμερικανικής φολκ μουσικής, πέθανε σε ηλικία 94 ετών. Η συμβολή του Pete Seeger στην διάσωση, αναβίωση και διάδοση της αμερικανικής λαϊκής μουσικής, θεωρείται τεράστια. Ηχογράφησε και παρουσίασε τραγούδια με πολιτικά και αντιπολεμικά μηνύματα. Τον Αύγουστο του 1955 κλήθηκε σε ακρόαση από την Επιτροπή Ενεργειών του γερουσιαστή Μακάρθι ,την οποία αντιμετώπισε με αξιοπρέπεια και θάρρος λέγοντας ότι αρνείται να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση έχει σχέση με τις προσωπικές του επαφές, τις φιλοσοφικές και θρησκευτικές του πεποιθήσεις ή τις πολιτικές του επιλογές.Αν και φυλακίστηκε για λίγο, ο Seeger συνέχισε την καριέρα του με μεγάλη επιτυχία. Μερικά από τα τραγούδια που ερμήνευσε είναι  τα “Where Have All The Flowers Gone”, “If I Had A Hammer”, “Which Side Are You On” κ.α.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 5 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 3 Απριλιου