Translate this page

Σαν σημερα | 22 Ιανουαριου


1931: Ο Αμερικανός R&B/Soul τραγουδιστής και τραγουδοποιός Sam Cooke (Samuel Cook 1931-1964) γεννήθηκε στο Κλαρκσντέιλ του Μισισίπι. Θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους της soul μουσικής και άνοιξε τον δρόμο για πολλούς καλλιτέχνες όπως Aretha Franklin, Bobby Womack, Stevie Wonder, Marvin Gaye κ.α. Το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 1986. Δημοφιλή τραγούδια με την φωνή του τα “You Send Me” και “A Change Is Gonna Come“, “Wonderful World” κ.α.

1946: Ο Βρετανός μουσικός, τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μάνατζερ Malcolm McLaren (Malcolm Robert Andrew McLaren 1946-2010) γεννήθηκε στο Stoke Newington του Λονδίνου της Αγγλίας. Ο McLaren υπήρξε μάνατζερ των Sex Pistols από το 1975 έως το 1977 καθώς και των New York Dolls.

1960: Ο Αυστραλός μουσικός, τραγουδιστής και τραγουδοποιός Michael Hutchence (Michael Kelland John Hutchence 1960-1997) γεννήθηκε στο Σίδνεϊ της Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας. Η πρώτη του επαγγελματική επαφή με το τραγούδι ήταν σε ηλικία οχτώ ετών όταν συμμετείχε σε διαφημιστικό σποτ ενός καταστήματος παιχνιδιών. Υπήρξε ο βασικός τραγουδιστής του rock συγκροτήματος INXS και γνώρισε μεγάλη επιτυχία τις δεκαετίας ’80 και ’90 με τραγούδια όπως τα “New Sensation“, “Need You Tonight“, “Never Tear Us Apart“, “Mystify“, “Suicide Blonde” κ.α. Ήταν συνδημιουργός σχεδόν σε όλα τα τραγούδια του συγκροτήματος. Μαζί με το συγκρότημα είχε κερδίσει επτά ARIA Awards, πέντε MTV Video Music Awards και είχε προταθεί δύο φορές για βραβείο Grammy. Το 1991 οι INXS τιμήθηκαν με το Brit Award, “Best International Group“.

1964: Ο Αμερικανός συνθέτης Marc Blitzstein (Marcus Samuel Blitzstein 1905-1964) απεβίωσε σε ηλικία 58 ετών. Κατά τη διάρκεια διακοπών του στη Μαρτινίκα της Καραϊβικής ξυλοκοπήθηκε από Πορτογάλους ναυτικούς και υπέκυψε στα τραύματα του λίγο αργότερα στο νοσοκομείο. Είναι γνωστός από το λογοκριμένο μιούζικαλ της δεκαετίας του ’30, σκηνοθετημένο από τον Orson Welles, με τίτλο “Τhe Cradle Will Rock“.

1966: Το συγκρότημα Big Brother & the Holding Company πραγματοποιεί την πρώτη του συναυλία στην πρώτη διοργάνωση του Trips Festival στο Longshoreman’s Hall στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια. Λίγους μήνες αργότερα θα ενσωματωθεί στο συγκρότημα η τραγουδίστρια Janis Joplin.

1991: Ο Sting κυκλοφορεί το τρίτο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο “The Soul Cages“. Θα φτάσει μέχρι την πρώτη θέση των Βρετανικών charts. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “All This Time“, “Mad About You” κ.α. Το 1992 το τραγούδι “The Soul Cages” θα κερδίσει το βραβείο Grammy “Best Rock Song“.

1993: Ο τραγουδιστής του Γαλλικού συγκροτήματος, Les Negresses Vertes, Helno (Noël Rota 1963-1993) απεβίωσε σε ηλικία 29 ετών στο διαμέρισμα της μητέρας του στο Παρίσι από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

2005: Η δημιουργός του τραγουδιού “Besame Mucho” (1941), Consuelo Velazquez (1916-2005) απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών στην πόλη του Μεξικού από αναπνευστικά προβλήματα. Η μεγάλη της επιτυχία τραγουδήθηκε από τους The Beatles, Placido Domingo, Jose Carreras, Cesaria Evora κ.α.

2006: Οι The Arctic Monkeys σκαρφαλώνουν στην πρώτη θέση των Βρετανικών Singles Chart με το τραγούδι “When the Sun Goes Down“.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 5 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 3 Απριλιου