Translate this page

Σαν σημερα | 31 Ιανουαριου


1797: Ο μεγάλος Αυστριακός κλασικός συνθέτης Franz Shubert (1797-1828) γεννήθηκε στη Βιέννη της Αυστρίας.

1937: Ο Αμερικανός συνθέτης Philip Glass γεννήθηκε στην Βαλτιμόρη της πολιτείας Μέριλαντ. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες του 20ου αιώνα. Ήταν υποψήφιος τρεις φορές για βραβείο Όσκαρ, για τη μουσική στις ταινίες "Kundun" (1997), "The Hours" (2002), "Notes on a Scandal" (2006) και έχει κερδίσει Χρυσή Σφαίρα για τη μουσική στην ταινία "The Truman Show" (1999).

1951: Ο Βρετανός μουσικός, τραγουδοποιός και παραγωγός Phil Manzanera (Philip Geoffrey Targett-Adams) γεννήθηκε στο Λονδίνο. Είναι δημοφιλής για την συμμετοχή του στο συγκρότημα Roxy Music σαν κιθαρίστας από το 1971 έως και το 1983. Εργάστηκε σαν παραγωγός σε άλμπουμ των John Cale ("Fear"1974), David Gilmour ("On an Island" 2006) κ.α.

1951: Ο Αμερικανός μουσικός, τραγουδιστής, τραγουδοποιός και παραγωγός Harry Wayne Casey γνωστός ως K.C. γεννήθηκε στην πόλη Όπα-Λόκα της Φλόριντα. Είναι δημοφιλής για το συγκρότημα του K.C. & The Sunshine Band, με τους οποίους γνώρισε μεγάλη επιτυχία κυρίως την δεκαετία του '70. Δημοφιλή τους τραγούδια: "Get Down Tonight", "That's the Way (I Like It)", "(Shake, Shake, Shake) Shake Your Booty" κ.α.

1956: Ο Βρετανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός και μουσικός John Lydon γεννήθηκε στο Λονδίνο. Είναι γνωστός ως Johnny Rotten και υπήρξε ο βασικός τραγουδιστής και στιχουργός του punk συγκροτήματος Sex Pistols από το 1975 έως τη διάλυσή τους το 1978. Το 1977 οι Sex Pistols κυκλοφόρησαν ένα από τα σημαντικότερα άλμπουμ στην ιστορία της rock μουσικής, το "Never Mind The Bollocks, Here's The Sex Pistols". Το άλμπουμ έγινε πλατινένιο σε Μεγάλη Βρετανία και Αμερική. Ο Lydon θεωρείται πρωτοπόρος του κινήματος της punk. Μετά τους Sex Pistols δημιούργησε τους Public Image Limited (PiL 1978-1993). Από το 1975 έχει κυκλοφορήσει ένα επίσημο άλμπουμ με τους Sex Pistols, εννέα άλμπουμ με τους Public Image Limited και ένα σαν σόλο καλλιτέχνης. Το 1995 κυκλοφόρησε την βιογραφία του, με τίτλο "Rotten - No Irish, No Blacks, No Dogs".

1963: Οι The Beach Boys αρχίζουν τις ηχογραφήσεις του άλμπουμ "Surfin' U.S.A.". Θα διαρκέσουν περίπου δύο εβδομάδες.

1964: Ανακοινώνεται πως τα singles των The Beatles "She Loves You" και "I Want to Hold Your Hand" έχουν πουλήσει 1,3 και 1,5 εκατομμύρια αντίτυπα αντίστοιχα.

1976: Το τραγούδι των ABBA με τίτλο "Mamma Mia" ρίχνει από την πρώτη θέση των Βρετανικών Singles Chart τους Queen και το "Bohemian Rhapsody".

1978: Ο Αμερικανός jazz σαξοφωνίστας και φλαουτίστας Greg Herbert (Gregory Herbert 1947-1978) απεβίωσε σε ηλικία 30 ετών στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Είναι δημοφιλής για την συμμετοχή του στο συγκρότημα Blood, Sweat & Tears.

1979: Οι The Clash ξεκινούν την πρώτη του περιοδεία στην Αμερική με τίτλο Pearl Harbor '79.

1981: Στην πρώτη θέση του Billboard Hot 100 βρίσκονται οι Blondie με το τραγούδι "The Tide Is High", στην δεύτερη θέση ακολουθεί ο John Lennon με το "(Just Like) Starting Over".

1981: Το άλμπουμ του John Lennon και της Yoko Ono με τίτλο "Double Fantasy" βρίσκεται στην κορυφή του Billboard 200, στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Pat Benatar και το άλμπουμ "Crimes Of Passion".

2005: Ο τραγουδοποιός Cat Stevens, γνωστός πια ως Yusuf Islam, επισκέπτεται την περιοχή της Ινδονησίας και προσφέρει της υπηρεσίες του στα θύματα του καταστροφικού τσουνάμι. Δίνει παραστάσεις και βοηθάει οικονομικά τα παιδιά που έμειναν ορφανά.

2022: O μουσικος, συνθέτης και ενορχηστρωτής Νίκος Αντύπας, «έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 68 ετών, μετά από σύντομη νοσηλεία στην εντατική λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου που υπέστη.
Ο Νίκος Αντύπας μπήκε στην ελληνική δισκογραφία αρχικά ως ντράμερ με τους Ιωνάθαν, αργότερα με το σχήμα των Sunset και ύστερα των διάσημων Socrates, το θρυλικό ελληνικό progressive rock συγκρότημα που η φήμη του ξεπέρασε τα στενά όρια της πατρίδας μας. Δέκα χρόνια πριν την έναρξη της συνεργασία τους, μαθητής ακόμα, άκουσε για πρώτη φορά τον Σπάθα και τον Τουρκογιώργη να παίζουν Χέντριξ και έσπασε την κιθάρα του. «Μέχρι τότε νόμιζα πως είμαι πολύ καλός κιθαρίστας!» θα εξομολογηθεί αργότερα αποκαλύπτοντας τον πραγματικό λόγο που τον έφερε πίσω από τα ντραμς.
Το 1985 έκανε αίσθηση με την κυκλοφορία «Ζεστά ποτά» των αδερφών Κατσιμίχα, σε ενορχήστρωση δική του. 
Το 1991 ανέλαβε την ενορχήστρωση του δίσκου "Μένω εκτός" της Ελευθερίας Αρβανιτάκη. «Ο Νίκος δεν ενορχήστρωσε απλώς. Ανα-σύνθεσε. Αυτός είναι ο σωστός όρος για την παρουσία του σ' αυτον τον δίσκο», έγραφε η ερμηνεύτρια στο ένθετο του δίσκου. 
Η δουλειά, όμως, που σημάδεψε την καριέρα του ήταν ο δίσκος "Σαν ηφαίστειο που ξυπνά", σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και με ερμηνεύτρια την Πρωτοψάλτη. Το άλμπουμ γνώρισε τεράστια επιτυχία ενώ το 1998 παρουσιάζεται και με τη μορφή μουσικής παράστασης σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παπαϊωάννου.
Είχε προηγηθεί, το 1992, το επίσης επιτυχημένο Δι' ευχών, και πάλι με στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου, αυτή τη φορά με ερμηνεύτρια τη Χαρούλα Αλεξίου.
Ακολούθησε, το 1994, το "Έϊ!" με την Χαρούλα Αλεξίου, σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, του Άρη Δαβαράκη και της ίδιας της Αλεξίου.
Στην καριέρα του συνεργάστηκε, είτε ως συνθέτης είτε ως ενορχηστρωτής, με τα μεγάλα ονόματα της ελληνικής δισκογραφίας, μεταξύ άλλων τους Θάνο Μικρούτσικο, Γιώργο Νταλάρα, Νάνα Μούσχουρη, Μαρινέλλα, Δημήτρη Μπάση, Ελεωνόρα Ζουγανέλη.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 5 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 3 Απριλιου