Translate this page

Σαν σημερα | 6 Ιανουαριου


1946: Ο Βρετανός κιθαρίστας, τραγουδιστής και τραγουδοποιός Syd Barrett (Roger Keith Barrett 1946-2006) γεννήθηκε στο Κέμπριτζ της Αγγλίας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του psychedelic/progressive rock συγκροτήματος Pink Floyd. Λόγω του εθισμού του στα ναρκωτικά, η συμπεριφορά του έγινε εριστική και απρόβλεπτη με συνέπεια την αποχώρηση του από το συγκρότημα την άνοιξη του 1968. Πολλοί πιστεύουν πως έπασχε από σχιζοφρένεια. Η προσφορά του στην διαμόρφωση του ήχου των Pink Floyd ήταν καθοριστική, κάτι που φάνηκε στα δύο επόμενα άλμπουμ του γκρουπ: "The Dark Side of the Moon" (1973) και "Wish You Were Here" (1975). Σαν σόλο καλλιτέχνης κυκλοφόρησε δύο άλμπουμ, "The Madcap Laughs" και "Barrett". Πολλοί δημιουργοί έχουν δηλώσει την επιρροή του Syd Barrett στο έργο τους μεταξύ αυτών οι Paul McCartney, Pete Townshend, Marc Bolan, David Bowie, Jimmy Page, Brian Eno κ.α. Δημοφιλή τραγούδια του: "Arnold Layne", "See Emily Play", "Apples and Oranges" κ.α.

1975: Στη Βοστόνη της Μασαχουσέτης, χίλιοι περίπου φίλοι του συγκροτήματος των Led Zeppelin που περιμένουν να αγοράσουν εισιτήρια για την συναυλία του αγαπημένου τους συγκροτήματος, κάνουν ζημίες ύψους τριάντα χιλιάδων δολαρίων στο περιβάλλοντα χώρο όπου θα γίνει η συναυλία. Ο Kevin White, δήμαρχος της  πόλης, ακυρώνει τη συναυλία.

1986: Ο Βρετανός μουσικός, τραγουδιστής και τραγουδοποιός Alex Turner (Alexander David Turner) γεννήθηκε στο Χάι Γκριν του Σέφιλντ της Αγγλίας. Είναι ο βασικός τραγουδιστής και κιθαρίστας των συγκροτημάτων Arctic Monkeys και The Last Shadow Puppets. Με τους Arctic Monkeys έχουν κερδίσει τα 24 από τα 38 βραβεία για τα οποία είχαν προταθεί, μεταξύ αυτών ένα Mercury Prize, τρία Q Awards και ένα Ivor Novello Award. Έχουν κερδίσει δύο συνεχόμενες χρονιές το βραβείο "Best British Group" το 2006 και 2007 στα BRIT Awards. Όταν κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ των The Last Shadow Puppets ο Βρετανικός Τύπος παρομοίωσε τουςTurner & Kane σαν τους νέους Lennon & McCartney. Στα δύο πρώτα χρόνια παρουσίας τους, είχαν κερδίσει τις διακρίσεις MOJO Awards "Breakthrough Artist", Q Awards "Best New Act", NME Awards "Best Video" για το τραγούδι "My Mistakes Were Made For You". Θεωρείται από πολλούς το μέλλον της Βρετανικής μουσικής.

1993: Ο μεγάλος Αμερικανός τρομπετίστας Dizzy Gillespie (John Birks Gillespie 1917-1993) απεβίωσε σε ηλικία 75 ετών στο Ινγκλγουντ του Νιου Τζέρσι από καρκίνο του παγκρέατος. Παρέα με τον Charlie Parker συνέβαλαν στην ανάπτυξη της μοντέρνας jazz. Το 1989 τιμήθηκε με το βραβείο Grammy "Lifetime Achievement" για την συνολική του προσφορά στη μουσική και το 1993 με το βραβείο Polar Music Prize. Υπήρξε μεγάλη επιρροή σε τρομπετίστες όπως οι Miles Davis, Fats Navarro κ.α. Η προσφορά του στην jazz είναι τεράστια και δικαιολογημένα θεωρείται από κοινό και κριτικούς ένας από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου