Translate this page

Σαν σημερα | 25 Ιανουαριου


1925: Ο μεγάλος Έλληνας δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και συνθέτης Γιώργος Ζαμπέτας (1925-1992) γεννήθηκε στην Αθήνα. Στην μακρόχρονη καριέρα του έγραψε μουσική σε πάνω από εκατό ταινίες και συνεργάστηκε με μεγάλους ερμηνευτές όπως Στέλιος Καζαντζίδης, Πόλυ Πάνου, Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα, Σταμάτης Κόκοτας, Δημήτρης Μητροπάνος, Βίκυ Μοσχολιού κ.α. Δημοφιλή τραγούδια του: “Αγωνία“, “Θεσσαλονίκη“, “Ήρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου“, “Ο πιο καλός ο μαθητής“, “Σταλιά-σταλιά“, “Τα δειλινά“, “Δημήτρη μου, Δημήτρη μου“, “Στο λευκό τον Πύργο” κ.α.

1938: Η μεγάλη Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Etta James (Jamesetta Hawkins 1938-2012) γεννήθηκε στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Τραγούδησε πολλά μουσικά στυλ, όπως blues, soul, R&B, rock & roll, gospel και jazz. Σε ηλικία πέντε ετών ξεκίνησε τα πρώτα της επαγγελματικά μαθήματα φωνητικής με τον μουσικό διευθυντή της χορωδίας Echoes of Eden, στην εκκλησία St. Paul Baptist στο Λος Άντζελες. Η μεγάλη της επιτυχία “At Last” (1961) ανέβηκε μέχρι την δεύτερη θέση του Billboard R&B chart και τα επόμενα χρόνια ακούστηκε σε ταινίες, σε τηλεοπτικές σειρές και σε διαφημίσεις. Τις δεκαετίες του ’70 και ’80 αντιμετώπισε πολλά προβλήματα λόγω της εξάρτησης της από τα ναρκωτικά. Έχει κερδίσει τέσσερα βραβεία Grammy μεταξύ αυτών και το βραβείο “Lifetime Achievement” και δεκαοκτώ Blues Music Awards. Το όνομα της γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 1993 και στο Rockabilly Hall of Fame το 2001. Δύο από τα ηχογραφήματα της έχουν τιμηθεί με βραβείο Grammy Hall of Fame, τα “At Last” το 1999 και “The Wallflower (Dance with Me, Henry)” το 2008.

1973: Στην πρώτη θέση του Billboard Hot 100 είναι το τραγούδι “Superstition” του Stevie Wonder. Είναι το πρώτο τραγούδι του καλλιτέχνη που φτάνει στην κορυφή ύστερα από εννέα χρόνια. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί το τραγούδι “You Are So Vain” της Carly Simon, ενώ στην τρίτη θέση το “Crocodile Rock” του Elton John.

1977: Το Βρετανικό συγκρότημα The Clash υπογράφει συμβόλαιο με την δισκογραφική εταιρεία CBS Records για εκατό χιλιάδες λίρες. Το ποσό θεωρείται πολύ μεγάλο αν φανταστεί κανείς πως το συγκρότημα είχε πραγματοποιήσει καμιά τριανταριά συναυλίες όλες κι όλες, χωρίς καν να είναι το πρώτο όνομα. Οι φανατικοί της punk τους κατηγορούν ότι πουλήθηκαν. Ο εκδότης του punk περιοδικού Sniffin’ Glue δήλωσε: “Η punk πέθανε την ημέρα που οι The Clash υπέγραψαν στην CBS“. Χρόνια αργότερα συνεργάτης του συγκροτήματος υποστήριξε πως εκείνο το συμβόλαιο πρέπει να είναι παράδειγμα προς αποφυγή…

1996: Στην ετήσια ψηφοφορία του περιοδικού Rolling Stone που δημοσιεύεται σήμερα, οι αναγνώστες επιλέγουν σαν καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς που πέρασε το “Mellon Collie and the Infinite Sadness” των Smashing Pumpkins ενώ οι κριτικοί δίσκων το “To Bring You My Love” της PJ Harvey.

2018: Ο τραγουδιστής των Fall, Mark E. Smith, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών. Οι Fall, ένα από σημαντικότερα συγκροτήματα της Μεγάλης Βρετανίας, ιδρύθηκαν από τον Mark E. Smith το 1976 στο Μάντσεστερ.
Η έντονη σχέση που είχε ο Smith με τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας, που συχνά απέλυε ανάλογα με τις διαθέσεις του, έχει μείνει στην ιστορία. Από τους Fall πέρασαν 66 διαφορετικοί μουσικοί από τα χρόνια της δημιουργίας τους. Το 2017,οι Fall  κυκλοφόρησαν το 32ο άλμπουμ τους, με τίτλο «New Facts Emerge», και έκαναν περιοδεία τους όποτε μπορούσε ο Smith ο οποίος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Σε μια από τις τελευταίες τους συναυλίες ο Βρετανός τραγουδιστής εμφανίστηκε πάνω στην σκηνή σε αναπηρικό καροτσάκι.
Το 1983, ο Smith παντρεύτηκε την Brix Smith Start, μέλος του συγκροτήματος, με την οποία  χώρισαν το 1989. Στη συνέχεια παντρεύτηκε την Saffron Prior, υπεύθυνη για το fan club του γκρουπ, ενώ η τρίτη του σύζυγος ήταν Ελληνίδα. Η Ελένη Πούλου η οποία, επίσης, έπαιζε στο γκρουπ από το 2002 έως και το 2016.
Η αφηρημένη ποιητική του Smith, το εξαιρετικό ταλέντο του στη στιχουργία που ανακατευόταν με την ωμή σκηνική ειρωνεία του, εικόνα που κάποιοι λάτρευαν… και κάποιοι άλλοι λάτρευαν να μισούν,  έκαναν τις ζωντανές εμφανίσεις των Fall ξεχωριστές και αξέχαστες σε όσους τις παρακολουθούσαν.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 5 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 3 Απριλιου