Translate this page

Σαν σημερα | 23 Ιανουαριου


1910: Ο θρυλικός gypsy jazz κιθαρίστας Django Reinhardt (Jean Baptiste Reinhardt 1910-1953) γεννήθηκε στο Liberchies του Βελγίου. Πέρασε μεγάλο μέρος των νεανικών του χρόνων παίζοντας μπάντζο, κιθάρα και βιολί σε διάφορα μαγαζιά στο Παρίσι. Υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς Ευρωπαίους jazz μουσικούς και κιθαρίστας. Το κουιντέτο που δημιούργησε με τον βιολιστή Stéphane Grappelli, Quintette du Hot Club de France, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα jazz συγκροτήματα. Μεταξύ πολλών άλλων οι Les Paul, B.B. King, Carlos Santana, Stevie Ray Vaughan, Mark Knopfler τον έχουν αναφέρει ως πηγή έμπνευσης. Ένας από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών, ο Jimi Hendrix είχε κάποτε δηλώσει πως ονόμασε ένα από τα συγκροτήματα του, τους Band of Gypsys, επηρεασμένος από τη μουσική του Reinhardt. Δημοφιλής συνθέσεις του: "Minor Swing", "Belleville", "Djangology" και "Swing '42". Θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς κιθαρίστες του 20ου αιώνα.

1969: Ο Alan Parsons κάνει το ντεμπούτο του σαν μηχανικός ήχου στις ηχογραφήσεις του τραγουδιού "Get Back" των The Beatles. Θα συνεργαστεί επίσης με τους Pink Floyd για το άλμπουμ "The Dark Side of the Moon" (1973). Αργότερα θα τον γνωρίσουμε και από τις επιτυχίες που θα κάνει σαν τραγουδοποιός με το συγκρότημα του The Alan Parsons Project.

1977: Κυκλοφορεί στη Μεγάλη Βρετανία το όγδοο στούντιο άλμπουμ των Pink Floyd με τίτλο "Animals". Ηχογραφήθηκε από τον Απρίλιο έως το Δεκέμβριο του 1976 στα Britannia Row Studios στο Φούλαμ του Λονδίνου. Έφτασε μέχρι την δεύτερη θέση των Βρετανικών Albums Chart. Θα κυκλοφορήσει στις 12 Φεβρουαρίου στην Αμερική όπου θα φτάσει μέχρι την τρίτη θέση του Billboard 200.

1990: Ο Αμερικανός μουσικός και τραγουδοποιός, ιδρυτικό μέλος και κιθαρίστας του southern rock συγκροτήματος Lynyrd Skynyrd, Allen Collins (Larkin Allen Collins Jr. 1952-1990) απεβίωσε σε ηλικία 37 ετών στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα από χρόνια πνευμονία. Ήταν παράλυτος από τη μέση και κάτω από το 1986, ύστερα από αυτοκινητιστικό ατύχημα.

2006: Κυκλοφορεί το πρώτο στούντιο άλμπουμ του Βρετανικού συγκροτήματος Arctic Monkeys με τίτλο "Whatever People Say I Am, That's What I'm Not". Θα κερδίσει το Mercury Prize "Album of the Year" (2006), Brit Award "Best British Album" (2007) και θα ψηφιστεί σαν το καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς από τα περιοδικά Time Magazine, NME και Q Magazine. Θα κερδίσει τον τίτλο "Fastest Selling Debut Album" με 360 χιλιάδες αντίτυπα μόνο την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "I Bet You Look Good on the Dancefloor", "When the Sun Goes Down" κ.α.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 5 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 3 Απριλιου